Бившият министър на здравеопазването Петър Москов определи отмяната на националната

...
Бившият министър на здравеопазването Петър Москов определи отмяната на националната
Коментари Харесай

Според Москов отмяната за здравната карта скрива възможност за източване на здравната каса

Бившият министър на опазването на здравето Петър Москов дефинира анулацията на националната здравна карта като " юридически заврънкулки, които скриват опция за източване на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

" Здравната карта беше ефикасен управнически инструмент за орязване на неефективни и ненужни от позиция на здравето на хората разноски. Целта й беше да поправи несъответствията ", сподели Москов и изявление за Би Ти Ви.

Във вторник Върховния административен съд (ВАС) дефинитивно анулира постановлението на Министерския съвет за одобряване на националната здравна карта. Първоначално различен състав на съда се произнесе по същия метод през май, само че решението му беше обжалвано от държавното управление и здравния министър. Според Върховен административен съд постановлението за здравната карта е незначително, защото не е обнародвано в Държавен вестник, което е наложително за сходен нормативен акт.

Според някогашния здравен министър здравната карта не е анулирана всъщност. " Министерския съвет счита, че националната здравна карта е административен акт, а административен акт не се разгласява в Държавен вестник. Съдът обаче споделя, че това е нормативен акт. За разлика от административния, нормативният акт се разгласява в Държавен вестник. И тъй като националната здравна карта не е оповестена в Държавен вестник, Върховен административен съд анулира цялата карта и цялата философия, която стои зад нея ", изясни Москов.

Документът, който дефинира потребностите от болнична и извънболнична помощ в другите региони на страната и въз основа на който здравната каса подписва договорите с лечебните заведения, бе въведен от Москов по време на втория кабинет " Борисов ". Картата определяше потребностите от здравна помощ във всяка област, а на местата, където са били разкрити повече кревати, здравното министерство можеше да откаже да позволи разкриването на нови отделения или лечебни заведения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР