Новият вариант на COVID е поредният от многото новоизлизащи щамове.

...
Новият вариант на COVID е поредният от многото новоизлизащи щамове.
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Ваксинационното покритие срещу коклюш у нас е на високи нива

Новият вид на Коронавирус е следващият от многото новоизлизащи варианти. Това сподели нощес основният държавен здравен специалист доцент Ангел Кунчев в предаването „ На фокус " по Нова телевизия.

Последствията след боледуване от Коронавирус обаче са доста и разнородни. „ Зад така наречен дълъг Коронавирус се крият доста положения. Кой където е имал някаква уязвимост в тялото, там продължава да има последици - като се стартира от косопад, мине се през мозъчна мъгла и се свърши с болки в коленете или засягане на сърдечносъдовата система. Много научни центрове работят по това, само че не бих споделил, че сме доста напреднали в тази област - да може елементарно да се сложи диагнозата и да се оказва помощ на пациентите ", изясни доцент Кунчев.

Има повишение на случаите на коклюш и то ще продължи, защото инфекцията е пролетно-лятна. „ Това, което се случва в нас сега, Европа го изживява от предходната година. Няколко са аргументите. Едната е следствията от Коронавирус и строгите ограничения, които се взеха. В Европа и в света две години нямаше грип, варицела, скарлатина. Сега при липса на такива ограничения те си възстановяват позициите ", изясни доцент Кунчев.

Ваксинационното покритие против коклюш у нас е на високи равнища. „ Това не е малко. Да, бихме желали да е над 95%, тогава ще сме безусловно сигурни, че няма почва в България да се развива ", разясни специалистът.

При възрастните поражда заболяване, само че остатъчният имунитет от детските имунизации е задоволително мощен, с цел да не допусне тежко заболяване, изясни доцент Кунчев.

Морбили е зимно-пролетна зараза. Възможно е да се появят случаи през летния сезон от туристи, само че поради високото имунизационно покритие у нас той не чака всеобщо разпространяване. „ Морбили е много по-сериозен медицински проблем, в сравнение с коклюш. Там е в действителност въпрос на имунизационно покритие. Всеки, който е ваксиниран, даже изцяло, има задоволителна отбрана, с цел да го кара леко ", акцентира Ангел Кунчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР