Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са

...
Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са
Коментари Харесай

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките против медици и здравни заведения във военни зони са се нараснали внезапно през 2023 година и са достигнали до най-високото равнище, откогато се води такава статистика, т.е. от 11 години. Това декларират от Коалицията за отбрана на здравето при спорове (Safeguarding Health in Conflict Coalition) – група от 40 неправителствени организации, съобщи Ройтерс. Според обединението съвсем половината от тези офанзиви са осъществени от страните, а не от на обособени групи или организации.

Коалицията за отбрана на здравето при спорове, в която членуват и медицински благотворителни организации, оповестява за 2562 случая на принуждение или възпрепятстване на професионалната активност на медици под друга форма, в това число арести, убийства и отвличания на лекари и стачки в лечебни заведения в границите на 30 спора, включително в горещи точки като Украйна, Газа и Судан.

Това е с към една четвърт повече спрямо 2022 година, акцентират от обединението.

За разлика от Световната здравна организация, която също документира офанзивите против здравни обекти, обединението показва, че в съвсем половината от случаите отговорността за тях пада върху държавните управления.

Лен Рубенщайн, ръководител на обединението и професор от университета Джонс Хопкинс, прикани за „ надалеч по-категорични дейности за преустановяване на насилието против опазването на здравето “, като изиска от държавните управления да спрат прехвърлянето на оръжие към причинителите и да упорстват прокурорите да им потърсят отговорност.

Според обединението 489 случая в Газа предходната година са породени от израелските сили, в това число смъртни случаи или пострадвания на медици и стачки или набези над лечебни заведения. Не е открита отговорност в седем други случая, в това число гибелта на шестима израелски военни медици, убити в борби в обособени произшествия сред октомври и декември, както и бомбардирането на болница Ал-Ахли на 17 октомври 2023 година, се споделя в известието. Израел, чиято военна атака в Газа стартира след офанзивите на Хамас от 7 октомври, споделя, че лечебните заведения в палестинския анклав се употребяват от бойците на Хамас като бази, напомня Ройтерс.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР