Бившият министър на отбраната Ангел Найденов за пореден път подкрепи

...
Бившият министър на отбраната Ангел Найденов за пореден път подкрепи
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Намирам театралност в подаването на оставката на Корнелия Нинова

Бившият министър на защитата Ангел Найденов за следващ път поддържа договорката за закупуването на американски изтребители F-16. Пред Българска национална телевизия той разяснява разликата в американската оферта и българските благоприятни условия за възнаграждение. Според него тя може да бъде обрана при следващи договаряния сред двете страни. Найденов разяснява и обстановката в левицата. Той видя известна превзетост в подадената от Корнелия Нинова оставка.

Ангел Найденов акцентира, че Българска социалистическа партия не се е обявявала срещу съответен вид военен аероплан.
" Въпросът опираше до сумата, която трябваше да бъде заделена за реализация на плана и до преценка на нуждата. Без да се спори всъщност за нуждата от рационализация на българската войска. Но разнообразни отзиви в Българска социалистическа партия. Моето мнение е задоволително ясно декларирано. То почива, както на експертните отзиви, по този начин и на информацията, която имах и имам като министър и някогашен министър на защитата. Разбира се - на преценка на нуждата от бойни качества за българските военновъздушни сили ", сподели Найденов.
На въпрос за какво F-16 е положителният избор, Найденов съобщи, че тъй като предлага цялостен пакет от бойни качества - без скрити разноски, без нужда от лицензиране от трети страни и без спомагателни такси.

Найденов разясни в какъв тъкмо стадий на реализацията на договорката се намираме.
" Имаме съобщение, пускане на процедурата за " безмълвно единодушие " - време, в което членовете на Конгреса имат опцията да се срещнат с параметрите на договорката и в случай че преценяват могат да възразят при положение на противоречие съгласно тях с ползите на Съединени американски щати или декларираните количества боекомплекти. Това време е 15 дни. След което би трябвало да се получи отговор от американска страна, което да съдържа план на контракт. И в границите на 60 дни още веднъж може да се договаря сред двете страни за съответните параметри.
Найденов посочи и от къде по отношение на първичната цена, която е декларирана в офертата - малко над 2 милиарда лв. внезапно се появяват 923 милиона спомагателни средства.
" Всъщност става дума за една пакетна цена, която съдържа първичната оферта и прочут финансов буфер - сума, която да поеме вероятно нарастване на част от боеприпасите и надлежно въоръжението, в случай че има такова нарастване в интервала на договаряне и да бъде самобитен финансов таван, който да изключва по-нататъшна нужда от ново съобщение, нови процедури и т.н ", сподели Найденов.
Който счита договорката да придобиване на бойните самолети Ф-16 Блок 70 за добра, е оптимист в този интервал от договарянията, сподели той и добави, че пакетът, който България е декларирала, е добър пакет.

По отношение на загубата на Българска социалистическа партия на евровота - Найденов съобщи, че партията е изгубила, тъй като е била сбъркана акцията и посланията. Подменен е бил нужният спор във връзка с огромните тематики и проблеми за бъдещето на Европейски Съюз, имало е некадърност да се отбрани предизборната платформа на Българска социалистическа партия.
" Ако щете - неуместната лична борба на Корнелия Нинова със Сергей Станишев и то на два пъти. За мен в това изброяване би трябвало да слага и безусловно неправилното политическо решение за овакантяване на Народното събрание и близо 4 месеца неявяване от Народното събрание. Когато се взимаше решението не беше казана и дума за резултатите от това овакантяване. И не на последно място стои повода, обвързвана с известна замяна на идентичността на Българска социалистическа партия. Оставката на Корнелия Нинова беше разумно разследване. Аз намирам известна превзетост в подаването на оставката на Корнелия Нинова и я преглеждам като един самобитен опит за следващо оцеляване ", добави Найденов.Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР