Бившият китайски премиер Ли Къцян почина от сърдечен удар, съобщи

...
Бившият китайски премиер Ли Къцян почина от сърдечен удар, съобщи
Коментари Харесай

Почина бившият китайски премиер Ли Къцян

Бившият китайски министър председател Ли Къцян умря от сърдечен удар, заяви китайската новинарска организация Синхуа. На 26 октомври Ли получава неочакван инфаркт и умира на 27 октомври, на 68-годишна възраст, макар опитите да бъде избавен.

Ли Къцян беше сменен като министър-председател от Ли Цян през март предходната година, пет месеца след конгреса на Китайската комунистическа партия, откакто бе на този пост в продължение на 10 години.

Икономист по обучение, той беше ревнив последовател на икономическите промени. Но проектите му в тази област бяха възпрепятствани от възходящия престиж на президента Си Цзинпин. Той беше приветстван за това, че оказа помощ на страната да излезе относително невредима от международната финансова рецесия. Но мандатът му бе белязан и от трагична смяна във властта в Китай - от режим, учреден на консенсус, обвързван с някогашния президент Ху Цзинтао и неговите прародители, до всевластието на Си Цзинпин, означи Франс прес.

Бившият някогашният китайски министър председател е посетил България през юли 2018 година за срещата на държавните глави и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, чийто хазаин тогава бе България. В рамките на визитата си Ли се срещна с тогавашния министър председател Бойко Борисов и с президента Румен Радев.

Снимка: БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР