Бившият гръцки външен министър Никос Кодзиас почива във вилата си

...
Бившият гръцки външен министър Никос Кодзиас почива във вилата си
Коментари Харесай

Кодзиас пише на остров книга за споразумението от Преспа

Бившият гръцки външен министър Никос Кодзиас почива във вилата си на остров Алонисос и написа книга, отдадена на Преспанското съглашение, съобщи организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

Според гръцките медии Кодзиас е на Алонисос от началото на лятото и ще остане там до септември. Във вилата си той е изолиран от света и работи по новата си книга, която се чака да бъде приключена до края на годината.

Информационният портал Нюзбист разяснява, че партия СИРИЗА се опасява да не би книгата да разкрие каква роля са играли някои персони или да извади на бял свят събития, които са можели " да слагат под въпрос националната сигурност ". Остава мистерия дали ще бъде оповестено и писмото с оставката на Кодзиас до тогавашния министър председател Алексис Ципрас.

Според портала има възможност книгата да бъде оповестена първо на британски, а след това на гръцки език.

Кодзиас показа концепцията да напише книга за Преспанското съглашение в изявление за МИА в края на предходната година. Тогава някогашният външен министър сподели, че има желание да напише осем книги, свързани с външната политика на Гърция.

" Един том, най-малко по този начин възнамерявам, ще бъде отдаден на Бившата югославска република Македония, т.е. на Северна Македония. От БЮРМ до Северна Македония. Защото, знаете, първата автосаркастична смешка, която споделих след моята оставка, беше, че желаех да сменя името на някогашната и станах аз някогашен ", сподели Кодзиас в изявлението.

Преспанското съглашение, което реши дългогодишния спор за името на някогашната югославска република, беше подписано на 17 юни 2018 година от външните министри на Гърция и тогавашна Република Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР