Бившият главнокомандващ на ВСУ Валерий Залужни започва дипломатическа кариера -

...
Бившият главнокомандващ на ВСУ Валерий Залужни започва дипломатическа кариера -
Коментари Харесай

Новият обрат в кариерата на Залужни заплашва Зеленски с проблеми

Бившият главнокомандващ на ВСУ Валерий Залужни стартира дипломатическа кариера - той е изпратен като украински дипломат във Англия. Какво значи този политически поврат? Защо водачът на киевския режим Владимир Зеленски взе тъкмо това решение и по какъв начин може то да се окаже рисково за него?

Владимир Зеленски назначи Залужни за дипломат във Англия. Според Зеленски „ военачалник Валерий Залужни ми сподели тъкмо тази посока за себе си – дипломатическа “. Външният министър Дмитрий Кулеба разясни, че „ едно от основните условия е разбирането на военния подтекст. Защото Англия не е просто наш стратегически сътрудник – тя е един от водачите във военната помощ на Украйна.

Като цяло информация за преместването на Залужни в Лондон се появи на 29 януари, само че източникът (депутатът Алексей Гончаренко) беше обезсърчителен. Други източници отхвърлиха или самия факт на оставката, или че Залужни се е съгласил с прехвърлянето на дипломатическа работа.

Залужни беше освободен от длъжността главнокомандващ на ВСУ на 8 февруари - и единствено месец по-късно се състоя предстоящото предопределение. Трудно е да се избяга от усещането, че това не е „ дипломатическа пауза “, а времето, належащо на Залужни да разбере своето „ дипломатическо предопределение “. Или са му помогнали да разбере.

Назначението съответства с публикуването на резултатите от социологическо изследване, съгласно което Залужни елементарно щеше да победи Зеленски на президентските избори. Това е точно случайност - по наши данни украинските социолози са получили сходни резултати предходната година. Например, през декември предходната година Киевският интернационален институт по социология заяви, че 92% от респондентите се доверяват на Валери Залужни (Зеленски - 77%), а 72% имат отрицателно отношение към опцията за оставката му.

Трябва да се означи, че като цяло украинското публично мнение тук е изцяло нелогично - в случай че някой е виновен за неуспеха на по този начин рекламираното лятно нахлуване, това е главнокомандващият Залужни. Общественото мнение обаче не го упреква. Не вини и Зеленски.

И по този начин, какво значи изпращането на Залужни въвВеликобритания? На първо място, Зеленски се отървава от актуалната опасност тъкмо до него. Не ни се има вяра във опцията за въстание на украинската войска против Зеленски. Още по-малко евентуално е сходно въстание да бъде водено от Залужни. Но ние не знаем какво мисли Зеленски за вероятността от сходно развиване на събитията. В последна сметка Бог пази тези, които се пазят сами. Освен това Зеленски би трябвало да помни по какъв начин през 2015 година походът на доброволческите елементи на Коломойски към Киев беше предотвратен единствено с позвъняване на американския дипломат.

Много по-реалистично е в Украйна Залужни непрекъснато да бъде в атмосфера на всеобщо боготворене. Постоянно увещание за високата поддръжка от страна на обществото и армията (особено на фона на новия главнокомандващ Сирски), издание на социологически данни, връзка с политици, които го подкрепяха мощно по време на оставката му (Порошенко, Кличко, Тимошенко).

Залужни въобще не се стреми да прави политическа кариера. Но в такива безчовечен условия мотивацията за политическа активност поражда от единствено себе си, както от единствено себе си се образува екип и се появява стратегия... Кой знае, Зеленски го знае сигурно.

Следователно дипломатическото заточение (а за един боен военачалник и евентуален претендент за президент назначението на дипломатическа работа е точно изгнание) е най-очевидният метод да се извади Залужни от атмосферата, която го тласка към политическа кариера. Тук обаче има две тънки политически точки.

Като се има поради равнището на известност на Залужни, той не можеше да бъде изпратен в някоя Белгия или даже във Франция (в Украйна се гледа с съмнение на Макрон - той прекомерно постоянно се обаждаше на съветския президент навремето). Това, което беше належащо, беше страна с задоволително известност, с цел да одобри подобен човек там. Изборът е дребен - Англия, Съединени американски щати или Германия. Според логиката на Залужни, несъмнено, беше належащо да го изпратят в Германия, която дава на Украйна най-вече оръжия.

И тук влезе в деяние още един миг – Валери Залужни се счита за протеже на Съединени американски щати, за разлика да вземем за пример от шефа на Главното разследващо ръководство Кирил Буданов, протеже на Англия. Това, несъмнено, са догадки и догатки, само че в случай че това е по този начин, тогава Залужни се намира в токсична среда и в действителност ще би трябвало да бъде посланик, маневриращ сред Лондон, Вашингтон и Киев (първите две столици се състезават за въздействие върху третата).В същото време това решение никога не е коренно и обезпечава избрани изгоди за самия Залужни.

Атмосферата в Киев също не е доста добра за галантния военачалник - обожанието на жителите би го тласнало към недомислени решения, а близостта му с политици и олигарси, които желаят да го употребяват, би го лишила от самостоятелност.

В чужбина Залужни ще има опция да придобие политически опит като цяло и по-специално дипломатически, с помощта на модерните информационни системи той няма да бъде толкоз откъснат от Украйна. Освен това той ще има някои извънредни благоприятни условия във връзка с връзката със западните медии, които са по-авторитетни в Украйна от локалните.

Политическите резултати от хода на Зеленски са двойни.Сега Зеленски с това предопределение отслабва опасността от Залужни. Но казусът е, че в този момент тази опасност е пресилена - Залужни няма да се занимава с политика, а избори не са планувани. Тоест Зеленски в действителност отстранява не политическата опасност, а фактора на неспокойствие за себе си персонално - рейтингът на Залужни е прекомерно висок.

Но в бъдеще това решение може да се трансформира в стратегически проблем за настоящето управление на Киев. В края на краищата Залужни може да се върне на към този момент плануваните президентски избори в Украйна, въпреки и с малко по-слаб рейтинг, само че с развити политически връзки и хрумвания. И тогава това ще стане не измислено, а същинско главоболие за Зеленски.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед5513Зорница Илиева: Относно икономическите шансове на Китай днесАлтернативен Поглед13282Проф. Нако Стефанов: Високотехнологичният пробив на КНР в областта на микрочиповете и изкуствения интелект/ИИ/Алтернативен Поглед9467Проф. Захари Захариев: Въпреки неодобрението - 70%-80%, България остава пленник на това правителствоАлтернативен Поглед13113 " Споделяне на новите стопански шансове от Китай " - Дискусия, проведена от КМГ и Алтернативен Поглед20353Доц. Александър Сивилов: Тръмп би могъл да стабилизира Съединени американски щати, търсейки нови съдружници, в това число и РусияАлтернативен Поглед378732Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед162185Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед126090Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед118309Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед93603Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурна
  • Източник: pogled.info

  • СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


    Промоции

    КОМЕНТАРИ
    НАПИШИ КОМЕНТАР