Бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле беше избран за председател

...
Бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле беше избран за председател
Коментари Харесай

Волфганг Шойбле стана председател на Бундестага

Бившият немски финансов министър Волфганг Шойбле беше определен за ръководител на Бундестага - долната камара на Народното събрание в Берлин, който се събра през днешния ден на първото си съвещание след изборите на 24 септември, съобщи Ройтерс.

Шойбле, който е член на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел Ангела Меркел - немски политик, канцлер на Федерална Република Германия. Родена на 17 юли 1954 година... към профила, се съгласи предишния месец да напусне поста финансов министър, давайки опция на друга партия да вземе тази служба като част от договарянията за сформиране на ново съдружно държавно управление.

Шойбле е прочут с твърдата си позиция в отбрана на уравновесения бюджет и с водачеството си по време на рецесията в Еврозоната, само че е изправен пред нови провокации като ръководител на Бундестага, в който за първи път от десетилетия влиза крайнодясна партия "Алтернатива за Германия ".

В новия си състав Бундестагът се разрасна до 709 депутати, което го прави най-големия демократично определен парламент в света, показва ДПА. Той включва рекордните шест парламентарни групи, от които най-голямата е на консервативния блок на Меркел, в който влизат ХДС и Християнсоциалният съюз.

Според променените парламентарни правила произнасянето на встъпителното слово при откриването на първото съвещание се пада не на най-възрастния, а на депутата с най-дълъг парламентарен стаж. В случая това е Шойбле, само че той се отхвърли поради предстоящото му избиране за ръководител на Бундестага. Съгласно старите правила произнасянето на встъпителното слово щеше да се падне на депутата от "Алтернатива за Германия " Вилхелм декор Готберг, който е най-възрастният член на долната камара в новия й състав.

Сега обаче откакто Шойбле се отхвърли, тази чест се пада на Херман Ото Золмс от Свободната демократическа партия, който е втори по стаж, а и по възраст. "Изборният резултат на 24 септември промени салдото на силите в Народното събрание повече от предстоящото и преразпредели политическите функции ", сподели пред депутатите Золмс. "Ние би трябвало да приемем това решение на гласоподавателите. Парламентът би трябвало да отразява разнообразието от отзиви измежду популацията ", съобщи той.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер публично се обърна към Меркел с молба да продължи да извършва отговорностите на началник на държавното управление до съставянето на нов кабинет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР