Бившият футболен рефер Христо Ристосков даде интервю за ТОПСПОРТ, в

...
Бившият футболен рефер Христо Ристосков даде интервю за ТОПСПОРТ, в
Коментари Харесай

Христо Ристосков: Чичо Венци се е вдетенил, накрая да му дадем играчки да си играе

Бившият футболен рефер Христо Ристосков даде изявление за ТОПСПОРТ, в което приказва за идния Конгрес на БФС, на който ще бъде определен президент на футболния ни съюз. Той, също като доста други известни у нас хора, свързани с този спорт, поддържа Димитър Бербатов.

Г-н Ристосков, духа ли вятъра на смяната в българския футбол?
- Да, усеща се! Аз персонално съм уверен, че датата 12 октомври ще бъде датата на цялостната смяна във футбола ни. Много се наслоиха нещата през последните години. Преди известно време го споделих тъкмо пред Вашата медия - коронавирусът ще почисти търтеите в българския футбол. А те са доста. Скандали, липса на триумфи, корупция на всички равнища - стига към този момент! За страдание, получавам информации, че в листата " Пандора " ще излязат имената на двама ръководители на футболни федерации на Балканите. Така че клубовете ни хубаво да си помислят какво ще създадат на 12 октомври. От тях зависи, те са движещата мощ, те вземат решение. Да бъдат смели.

А получавали ли сте информация, че началник на наш клуб в последно време се среща с много аматьорски тимове и прави някакви дарове?
- Нека раздават дарове. Срамно е, в случай че тимовете ги взимат. Клубовете би трябвало да се трансформират. Дошло е времето за смяна и тя зависи от тях. Стига боязън! Стига дарове на дребно, софри и нелепости. Слушам го и чичо Венци. Той е набор на майка ми и от една страна го разбирам - не е отговорен, просто на тази възраст хората стартират да се вдетиняват. Накрая да му дадем играчки да си играе. Много дали за футбола те... За 30 години един бранш без козирка има нескрито. Хубаво, върви му с продажбата на футболисти, с пазаруването. Но демокрацията не може да я купи или продаде. След изборите ще го поканя Стефанов при мен и Кокала в Сандански. Да се почерпим, да види нашия стадион и какво е направено. Снимахме всичко с дрон. Да видят какво е свършено, а не Борислав Попов да ми се чекне там с някаква ножичка. Проблемите във ФИФА и УЕФА пристигнаха поради корупция, безочливо държание и възприятие за недостижимост. И Боби очевидно се мисли за безконечен, за недостижим. 16 години единствено си чеше егото. Един неправилен началник, тъй като очевидно не управлява с мисъл и вярно.

Вярвате ли, че изборите ще бъдат почтени?
- Интегралната бюлетина и наличието на делегати от чужбина дават очаквания да е по този начин. Малките клубове да проумеят, че те са движещата мощ при този избор. Те вземат решение кой да управлява футбола ни. Така би трябвало да бъде. Какво значи, че грандовете давали по 30 милиона и са с един глас, а други 5000 и също са с един глас? И кралицата на Англия има един глас, колкото всеки елементарен жител. Никой не е закарал футболен президент някъде принудително и не му е опрял револвер в челото да си дава парите.

Освен Венцеслав Стефанов, огромен критик на Димитър Бербатов е и Христо Крушарски. Разбираме, че Димитър не бил дал лев за футбола ни, а Мартин Петров не може да си ръководи парите...
- Венци и Крушарски да си видят техните хора - Боби, Лечков, Костадинов. Тези тримата да не са от " Уол Стрийт ", някакви огромни финансови специалисти ли са? Особено Емо да го видят. При Лечков е същата работа. Видяхме ги по какъв начин усвояват парите в БФС от ФИФА и УЕФА. Да схванат, че не са по-умни от огромните компании. Аман от детските фантазии на Боби и компания. Тръгнали да приказват какъв брой пари дал Бербатов. Все едно се късат да вадят от техните джобове. Видяхме ги, че не могат да ръководят. Видяхме и какъв брой пари се изгубиха от наем на кафета и заведения за хранене в базата. Съдилища, най-после кухи компании... Хайде пък, като са толкоз огромни умници и отворковци, дано да кажат за какво в Национална футболна база не са футболни хора, а Иван Драшков и на Боби секретарката. Направо да сложат Цола Драгойчева и това е. Боби си един второкласен някогашен вратар, това е...

Всички споделят, че клубовете би трябвало да се трансформират и да бъдат смели, само че дали ще ви послушат?
- Зависи единствено от тях самите. Най-вече би трябвало да бъде по този начин в най-малките клубове, тези от Аматьорската футболна лига. Тя би трябвало да се трансформира. Няма по какъв начин да се разчита единствено на общините. Вече сме 2021 година, в този свят има хиляди способи за прехрана на тим, за спонсори. Поне 40% от финансирането на клуб би трябвало да бъде от самия клуб. Бъдещият президент на БФС, уповавам се да е Димитър Бербатов, би трябвало да работи в тази тенденция - промяна на АФЛ. Сега държат дребните клубове небогати и като дойдат избори се продават за една топка, две кокошки и три хляба. За софри, ястие и пиянство. Не може да продължаваме по този начин, би трябвало да се мисли генерално за развиването на футбола у нас. Иначе в никакъв случай няма да излезем от този обаян кръг. Пак се връщам на притеснителните вести, които получавам за листата " Пандора ". Съветвам клубовете добре да помислят желаеме ли да повторим абсурда с Иван Славков. Защото имиджът ни така и така е на доста ниско равнище. Да мислят до 12 октомври, а на Конгреса да гласоподават по съвест, самоуверено и изборът им да бъде регистриран почтено, без кавги, неистини и операции. Стане ли това, ще имаме ново управление на БФС. Сигурен съм!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР