Бившият френски президент Никола Саркози е виновен за финансирането на

...
Бившият френски президент Никола Саркози е виновен за финансирането на
Коментари Харесай

Саркози получи година затвор за незаконно финансиране на предизборна кампания

Бившият френски президент Никола Саркози е отговорен за финансирането на своя президентски мандат през 2012 година по противозаконен метод , постанови съд в Париж в четвъртък, осъждайки някогашния президент на една година затвор, оповестява СиЕнЕн.

Решението е втора присъда против Саркози тази година. Бившият президент отхвърли нарушаванията и в двата случая.

Съдията разяснява, че Саркози може да излежава присъдата, като носи електронна гривна вкъщи . Всичките 13 подсъдими са приети за отговорни.

" Никола Саркози знаеше лимита на разноските ", сподели съдията. " Знаеше, че не трябва да го надвишава ".

Това е второто наказателно дело за Саркози . През март той бе наказан на три години затвор , две от които бяха отсрочени условно, за корупция и търговия с въздействие . 66-годишният някогашен президент апелира присъдата от март.

За първи път стартирано през март 2014 година, наказателното следствие на по този начин наречения " случай на Бигмалион " открива, че неговата акция е похарчила повече от 54 милиона $ , употребявайки подправени фактури, доста над границата от 24 милиона $ , избрана от френското изборно законодателство.

Саркози водеше дълга правосъдна борба , пробвайки се да предотврати процеса, само че жалбата му бе отхвърлена в края на 2018 година и процесът стартира на 20 май 2021 година, откакто бе отсрочен за два месеца заради това, че юрист на основен обвинен бе приет в болница за Covid-19.

Правният таван за средствата за акция е добре прочут факт в предизборния екип на Саркози . На 7 март 2012 година те получиха първата си записка от своите счетоводители, предупреждавайки ги за бързо увеличаващите се разноски за акцията, призовавайки ги да " поправят траекторията ", разяснява по-рано Гийом Ламбер, управител на акцията на Саркози за 2012 година, в изявление за телевизия France 2.

Ламбер сподели, че е разказал на Саркози за бележката и му е показал нуждата от понижаване на разноските за акцията, до момента в който Саркози твърди, че не е знаел за преразхода .
 Прокуратурата желае 6 месеца затвор за някогашния френски президент Саркози
Прокуратурата желае 6 месеца затвор за някогашния френски президент Саркози

Това е едно от делата против него
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР