Бившият енергиен министър Делян Добрев показа далавера с цените на

...
Бившият енергиен министър Делян Добрев показа далавера с цените на
Коментари Харесай

Някой прибира по 10 млн. лв. на ден от скъпото гориво

Бившият енергиен министър Делян Добрев сподели спекулация с цените на дизела и бензина
Среща се кабинетът с “Лукойл” и цената стартира да пораства, оповестиха от ГЕРБ в декларация

Увеличението е с 36 и 37 на 100

Горивата у нас не нарастват поради войната в Украйна, а тъй като някой прибира по 10 млн. лева дневно в личния си джоб. Някой прибира по 1 лев на литър от скъпото гориво, с разликата от 1 лев на литър, някой ни дере и ги прибира в личния си джоб, в офшорките или където и да е другаде. Това съобщи от парламентарната естрада с декларация на ГЕРБ някогашният енергиен министър Делян Добрев, а по-късно направи уточнения за схемата пред публицисти.

“Общата консумация в България на година е 3,5 милиарда литра. Това е към 10 млн. литра дневно - по един лев разлика, някой прибира 10 млн. лева”, изясни Добрев. “Докато партиите тази седмица се вълнуваха от пазара на депутати, българските жители се вълнуват от един доста по-голям пазар - пазарът на горивата. Тази тематика не я приказваме за първи път, питаме в продължение на последните 20 дни, даже предложихме краткотрайна комисия, която да изследва какво се случва на пазара на горива, само че както виждате тази краткотрайна комисия не е попадала в дневния ред, някой има интерес да не се разбере истината за горивата”, изясни Добрев.

Той обори оправданията на държавното управление, че цените са такива, тъй като петролът е скочил.

“Българската рафинерия не употребява нефт от сорта Брент, а употребява уралски петрол. Ако погледнем цената на уралския петрол, в последната една година няма изменение. Цената на петрола няма изменение, цената на акцизите нямат изменение, цената на Данък добавена стойност няма изменение и в това време горивата за последната една година са с един лев по-скъпи. Само за последните шест месеца цената на всеобщия дизел и на всеобщия бензин са скочили надлежно с 36 и 37%. След началото на войната Брентът върви нагоре, а уралския петрол - надолу”, изясни Добрев. И добави: “Средната цена на уралския петрол за май месец е 78 $. Не единствено че няма нарастване, а има понижение. Ние питаме - в случай че няма нарастване на цената на петрола, акциза и Данък добавена стойност са същите, за какво са последните 6 месеца скочиха с един лев? Защо купуваме на ниска цена съветски нефт, за което се бори вицепремиера Асен Василев, а плащаме безценен американски Брент?”.

“Имам информация, че Асен Василев се е срещал 4 пъти с “Лукойл”. Горивата започнаха да скачат последните 6 месеца. Откога е това държавно управление? От 6 месеца. Среща се кабинетът с “Лукойл” и цената стартира да пораства. Едно произвеждане в Комисия за защита на конкуренцията е дълго. Ако нямаше срещи на кабинета с “Лукойл”, нямаше да имаме подозрения. Но има срещи, има лобизъм от страна на Асен Василев в Европейска комисия да продължим да купуваме съветски нефт. За газа споделяме: “В никакъв случай съветски газ”. Защо? За да вкараме медиаторите и да върви далаверата. 100 милиона единствено за месец май”, сподели Добрев във връзка на прекъсването на газа от “Газпром” с решение на държавното управление и търсенето на доставки на газ през търгове на борсови цени и посредством медиатори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР