Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина в понеделник

...
Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина в понеделник
Коментари Харесай

Пандемията ще спре само при пълна ваксинация

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Колин Пауъл умря в понеделник поради затруднения след COVID-19. Семейството му разгласи, че той е бил изцяло имунизиран. 84-годишният някогашен държавен секретар на Съединени американски щати е имал и съпътстващи болести като множествен миелом и рак на кръвта. Здравните чиновници се тормозят, че деятелите против имунизациите ще се възползват от гибелта на Пауъл, с цел да продължат с изказванията, че имунизациите не работят. Ако въпреки всичко макар имунизацията против COVID-19, човек почине, какъв е смисълът от имунизациите? На този въпрос дава отговор, незабавен доктор и учител по здравна политика и ръководство в учебното заведение по публично здраве на университета ``Джордж Вашингтон``.

Си Ен Ен: Как ще обясните, че имунизациите си заслужават, когато сме очевидци, че имунизирани умират от COVID-19?

Д-р Леана Уен: Трябва да потърсим отговора първо в науката и това, което демонстрират проучванията. Ваксините против COVID-19 са извънредно ефикасни за попречване на болестта, изключително за попречване на тежките случаи. Най-новите данни от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати демонстрират, че имунизацията понижава вероятността от позитивен тест за COVID-19 с 6 пъти и вероятността от гибел поради вируса с 11 пъти. Това значи, че в случай че сте имунизирани, съществува 6 пъти по-малка възможност да се болестите с COVID-19, в сравнение с някой, който не е имунизиран, и  11 пъти по-малка възможност да умрете от COVID-19 спрямо неимунизиран човек. Ваксините против COVID-19 обаче не  защитават на 100%. Никаква ваксина не може да реализира това, както и съвсем нито едно здравно лекуване не е 100% дейно. Това обаче не значи, че имунизацията е безполезна или че не би трябвало да има имунизация.

Си Ен Ен: Съществува ли възможност някои хора да изкарат заболяването тежко макар имунизацията?

Уен: Да и въз основа на наученото, Колин Пауъл попада в тази категория. Знаем, че хората, които са възрастни и имат съпътстващи болести, изкарват вируса по-тежко. Тези, които са изложени на необикновен риск, са хора с имунна непълнота. Наличието на множествена миелома слага военачалник Пауъл в тази категория и в допълнение към напредналата му възраст усилва равнището на риск. Имайте поради, че това е една от аргументите да се предлагат бустерните дози. Още през август федералните здравни чиновници предложиха хората с умерена или тежка имунна непълнота, които са имунизирани с  Pfizer или Moderna, да получат трета доза от имунизацията. Те предизвестиха, че даже и с спомагателната доза, страдащите от имунна непълнота би трябвало да вземат спомагателни защитни ограничения. Това е по този начин, тъй като те попадат в категорията хора, които са изключително предразположени към тежки последствия от болестта.

Си Ен Ен: Споменахте, че имунизациите работят най-добре, когато всички са имунизирани?

Уен: Точно по този начин. Мислете за имунизацията против Covid-19 като за  дъждобран, който ви пази от дъжда. Ако обаче попаднете в гръмотевична стихия и по-късно пристигна вихър, има доста по-голям късмет да се намокрите. Това не значи, че дъждобранът ви няма резултат. Ако сте на място с високо равнище на вируса, това усилва възможностите ви да се болестите. Проблемът не е имунизацията, а, че има прекалено много вирус към вас. Ето за какво ключът е да се имунизират допустимо най-вече хора. Това понижава общия % на зараза и в последна сметка пази всички. А в случай че се намирате в регион, в който равнището на вируса е високо, носенето на маска в препълнени пространства на закрито прибавя в допълнение равнище на отбрана. Нека не забравяме, че се имунизираме, с цел да защитим най-уязвимите измежду нас, тези, които са изложени на най-голям риск от тежки последствия. Проучване в 13 страни в продължение на шест месеца сподели, че изцяло имунизираните лица съставляват единствено 4% от всички приети в болница с COVID-19. За неимунизираните съществува 17 пъти по-голям риск да бъдат приети в болница поради ковид, в сравнение с изцяло имунизираните възрастни, сочи проучването на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите. Тези, които са имунизирани, само че въпреки всичко биват приети в болница, са възрастни и имат голям брой съпътстващи болести, както обсъдихме.

Си Ен Ен: Какво още желаете да кажете на тези, които не имат вяра, че имунизацията е ефикасна?

Уен: Бих ги помолил да помислят за други аспекти на медицината. Да кажем, че някой има сърдечно заболяване. Има медикаменти за лекуване на сърдечни болести, само че те не са 100% ефикасни - нищо не е на 100%. Това, че някой влиза в болница с обостряне на заболяването не значи, че медикаментите не би трябвало да се одобряват. Нека използваме образеца за предварителната защита. Да кажем, че някой, който се храни здравословно и спортува доста, въпреки всичко получава високо кръвно налягане и диабет. Това не значи, че диетата и упражненията не са нещо хубаво, а просто значи, че може и да предприемете всички верни стъпки за попречване на болестта, само че от време на време въпреки всичко може да се разболеете.

Една от главните загадки в публичното здраве е, че работата ни е в името на предварителната защита. Докато виждате крайния резултат, в случай че и когато предварителната защита се провали, не виждате всички избавени животи заради предварителната защита.
Проучване, подкрепено от Националните здравни институти, откри, че имунизациите против COVID-19 са предотвратили повече от 139 000 смъртни случая през първите пет месеца, в които са били налични. До 9 май в Съединени американски щати е имало към 570 000 смъртни случая от COVID-19. Без ваксини броят им щеше да бъде  709 000. Изводът е, че имунизациите работят. Те понижават вероятността от заразяване с заболяването, затрудненията и гибел. Но те не са на 100% ефикасни, тъй като нищо не е.

Си Ен Ен: Могат ли имунизациите да предотвратят възраждането на вируса тази зима?

Уен: Да. Окуражаващо е, че броят на инфектираните с ужасния Делта вид, който  погълна страната това лято, пада. Възможна е обаче друга вълна от инфекции, изключително при единствено 57% изцяло имунизирани в Съединени американски щати. Съгласна съм с доктор Антъни Фаучи, който сподели този уикенд, че " ще бъде в границите на нашите благоприятни условия да предотвратим това да се случи. Степента, до която ще продължаваме да слизаме по този надолнище, ще зависи от това какъв брой хора се имунизират ". В последна сметка ключът към понижаване на риска от заболяване от COVID-19 и към преустановяване на пандемията е всички ние да се имунизираме. Това пази нас и хората към нас.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР