Бившият чешки министър-председател Андрей Бабиш днес беше изправен пред съда

...
Бившият чешки министър-председател Андрей Бабиш днес беше изправен пред съда
Коментари Харесай

Бивш премиер е изправен пред съда заради измама с евросредства

Бившият чешки министър-председател Андрей Бабиш през днешния ден беше изправен пред съда по дело за машинация с евросредства на стойност 2 милиона евро, заяви Асошиейтед прес.

Делото е обвързвано с плантация, известна като " Щъркелово гнездо ", получила дотации от Европейския съюз, откакто собствеността ѝ била трансферирана от конгломерата " Агроферт ", благосъстоятелност на Бабиш и включваща към 250 сдружения, на членовете на фамилията на някогашния чешки министър председател. По-късно " Агроферт " още веднъж придобива благосъстоятелност върху фермата. Субсидиите са били предопределени за дребни и междинни предприятия - условия, които " Агроферт " не дава отговор. Впоследствие конгломератът връща дотациите, съобщи Българска телеграфна агенция.

От законодателите на три пъти се е желало да лишават имунитета на Бабиш по отношение на делото, почнало през 2007 година

Прокуратурата в Прага завърши инспекцията по делото през март и повдигна обвиняване на Бабиш. Това беше неведнъж препоръчвано от проверяващите служители на реда. Милиардерът и популист отхвърля да е направил каквото и да е било нарушаване и неведнъж е заявявал, че обвиняванията против него са политически стимулирани.

Бабиш се яви през днешния ден в Районния съд в Прага. Заедно с него пред съда застана и някогашната му сътрудничка Яна Нагиова, посочи Асошиейтед прес. Прокуратурата изиска условни присъди и санкции за двамата. Не е ясно обаче по кое време ще бъде постановено окончателното правосъдно решение.

Политическото придвижване " Действие на недоволните жители " (АНО) на някогашния чешки министър председател загуби парламентарните избори през октомври. Коалиция от пет партии сформира ново държавно управление, а АНО се оказа в съпротива.

Бабиш бе министър-председател на Чешката република от края на 2017 година доникъде на декември 2021 година Бабиш обмисля дали да се опита да наследи Милош Земан на президентския пост, заяви ДПА.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР