Бившият американски министър на отбраната Марк Еспър заяви по време

...
Бившият американски министър на отбраната Марк Еспър заяви по време
Коментари Харесай

Притесненията на Тайван относно скоростта на продажбите на оръжия ще бъдат споделени в САЩ

Бившият американски министър на защитата Марк Еспър съобщи по време на посещаване в Тайпе, че ще съобщи на американски представители във Вашингтон изразените от Тайван терзания по отношение на темпото на продажбите на оръжия за острова и по отношение на нуждата от увеличение на доставките на някои типове оръжия, като да вземем за пример портативни ракети, заяви Ройтерс.

Тайван към този момент е споменавал за проблеми с доставките на някои поръчани оръжия, като портативните зенитни ракети " Стингър ", изстрелвани от рамо. Тайпе се оплака и от засилен боен напън от Китай, целящ да го принуди да одобри претенциите на Пекин за суверенитет над острова.

Гореспоменатите зенитни ракети са доста търсени и в Украйна, където се употребяват, с цел да държат съветските самолети на разстояние, само че доставките от Съединени американски щати като цяло са намалели. Производството на множеството от зенитните оръжия среща обилни спънки заради стеснен индустриален потенциал.

Еспър посети Тайван като представител на мозъчния концерн " Атлантически съвет " и се срещна с висши водачи, в това число президентката Цай Ингвен. Той акцентира, че не е усетил у тайванските представители отчаяние от предлаганите Вашингтон оръжия, а единствено от темпото на продажбите. Тайванската страна обаче е изразила нуждата да получи по-голям достъп до оръжия, да вземем за пример като " Джавлин " и " Стингър ".

Противотанковите ракетни комплекси " Джавлин " се употребяват и в Украйна и са на въоръжение в Тайван. " Мисля, че имаше терзания по отношение на снабдителните вериги и доставките ", добави Еспър, като означи, че след връщането си във Вашингтон той и делегацията му ще споделят това " с верните хора ".

Еспър беше министър на защитата на Съединени американски щати от 2019 година до 2020 година, по време на мандата на експрезидента Доналд Тръмп, чиято администрация утвърди продажби на оръжие на Тайван на стойност милиарди долари, напомня Ройтерс.

Съединени американски щати са задължени по закон да обезпечат на Тайван средствата да се пази, само че също по този начин подтикват държавното управление в Тайпе да се концентрира повече върху асиметричния метод, при който една по-малка мощ употребява неконвенционални тактики против по-голям зложелател. Това изисква потреблението на повече мобилни оръжия, с цел да се трансформира островът в по-труден обект за нахлуване. Президентката Цай Ингвен към този момент съобщи, че отдава приоритет на този метод.

Еспър акцентира, че Тайван в никакъв случай няма да може да се мери с Китай в стандартните сили и подкани Тайван да изследва по какъв начин Украйна се бори с Русия, употребявайки асиметрични тактики.

" Асиметрична война не се води с бойни самолети. Това не значи, че те не могат да бъдат част от по-всеобхватна тактика, само че първо би трябвало да изградите асиметричните качества ", добави някогашният министър на защитата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР