Бившите ръководители на Комисия за защита на потребителите Димитър Маргаритов

...
Бившите ръководители на Комисия за защита на потребителите Димитър Маргаритов
Коментари Харесай

Бившите шефове на КЗП: Ще реагираме безкомпромисно на всеки опит за разрушение и инсинуации

Бившите ръководители на Комисия за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов и Иван Френкев излязоха с позиция във връзка изказване на сегашния длъжностен министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов във връзка с институцията КЗП.

Ето цялостният текст на позицията, представен от " Епицентър ":

„ Уважаеми български жители и консуматори,

Изразяваме актуалната позиция в качеството си на някогашни ръководители на Комисията за отбрана на потребителите, възмутени от следващото непремерено и некадърно изказване на сегашния длъжностен министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов във връзка с институцията КЗП. Стана му табиет да заблуждава обществото и да ехидничи обществено, до момента в който изопачава обстоятелства във връзка с подопечното му сега ведомство.

Припомняме, че предходният състав на КЗП, определен от постоянно държавно управление с 5 годишен мандат, беше безусловно нелегално освободен от служебния кабинет и отговорност за това носи и Стоянов.

Тъй като явно той не е имал желание и предпочитание да се запознае обширно с активността на Комисията в последните месеци преди уволнението единствено в резюме ще му напомним изнесената и в общественото пространство информация:

По направление „ Безопасност на стоките “ през летните месеци КЗП е осъществила надзор за сигурността на артикули, свързани с грижата за децата и лятната отмора на потребителите, като в интервала от 01 юни 2022 година до 31 август 2022 година са осъществени общо 1425 инспекции. По стратегия „ Лято 2022 “, са осъществени общо 692 инспекции тук-там за настаняване и заведения за хранене и развлечения. По Закона за виното и спиртните питиета са осъществени общо 258 инспекции.
При акцията, касаеща предпочитана група артикули за възпитаници на територията на цялата страна, по повод съблюдаване условията на Закон за защита на потребителя са осъществени над 520 инспекции и са открити 21 нарушавания. От началото на годината до края на м. август към Комисията са ориентирани над 11 хиляди тъжби и сигнали и са формирани 247 акта.

В допълнение на всички тези инспекции са осъществени над 700 бр. по стратегия „ Наблюдение на оповестяване цените на предлаганите за продажба артикули от първа нужда в търговски обекти “.

Акцент на инспекциите с изключение на оповестяването на цените и промоциите бяха използването на отстъпката от 25 стотинки и обезпечаването на задоволителни наличия с цел да се избегне спекулиране с цените и основаването на суматоха, а ежеседмичните инспекции дисциплинираха търговците. Във връзка с постъпило в КЗП писмо от Омбудсмана на Република България, и предписание на Министъра на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, и медийни изявления по тематиката „ божествен газ “ в границите на 3 седмици, в цялостно сходство с компетентността на институцията са осъществени 417 инспекции в търговски обекти – магазини, заведения за хранене и развлечения и такива с нощен режим на работа, както и на интернет уеб сайтове. В резултат на засилените инспекции множеството търговци сами преустановиха предлагането на „ божествен газ “ до момента в който се одобряват поправките в закона за здравето, където към този момент е избран различен надзорен орган.

Казваме всичко това, с цел да предпазим потребителите от погрешните внушения на въпросния министър по отношение на адекватността на институцията в миналите интервали, когато тя се трансформира в една от дребното работещи такива в страната и завоюва доверието на хората, видно от търсената противоположна връзка от десетки хиляди консуматори.

Напомняме, че преди към 10 години КЗП беше поета в положение на раздирана от интриги и обществени кавги за злоупотреби конструкция, изцяло забравена и от Министерството на стопанската система, и от българските жители. С големи старания и поредни дейности КЗП се изправи на крайници и утвърди своята жизненост и полза. С паника следим по какъв начин по време на ръководството на служебното държавно управление и на министъра Стоянов с бързи темпове се върви назад към реституция на един потвърдено провалил се модел прочут с съсипия и непросветеност.

Ние, някогашните ръководители, работили с сила и предпочитание да сме потребни на обществото, ще стоим наоколо до протичащото се и ще реагираме безкомпромисно на всеки опит за опустошение и клевети.

Иван Френкев (Председател на КЗП, мандат 2022)

Димитър Маргаритов (Председател на КЗП мандат 2015-2022) “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР