Бивши министри отправиха ясно послание към Кирил Петков.Декларация-призив на бивши

...
Бивши министри отправиха ясно послание към Кирил Петков.Декларация-призив на бивши
Коментари Харесай

Шестима бивши министри на отбраната призоваха България да помогне за отбраната на Украйна

Бивши министри насочиха ясно обръщение към Кирил Петков.

Декларация-призив на някогашни министри на защитата на България по отношение на нуждата от оказване на военно-техническа помощ на Украйна:

Вече 33 дни украинският народ отблъсква експанзията на Кремъл с неимоверна смелост и всеотдайност. Безразборните бомбардировки на агресора над мирните градове и села предизвикват хиляди почтени жертви измежду цивилното население, в това число дами, деца и възрастни. Милиони са прокудени от домовете си и търсят протекция в чужбина. Военната машина на Кремъл прави военни закононарушения.

Демократичният свят остро осъжда експанзията на Путин и неговата клика и застава единно зад справедливата идея на Украйна. В предните редици на солидарността са страните от Европейски Съюз и НАТО, които с изключение на леговище за бежанците, дават на Украйна и материална помощ, в това число средства за защита, с които да се удържа агресора.

Днес жителите на Украйна пазят не просто своята страна.  Те пазят границите на Европа, към която желаят да принадлежат и която Путин е оповестил за зложелател. Сред враговете е приписана и България.

Всеки излаз от войната, който е натрапен със силата на оръжието на агресора, ще бъде удар не просто по престижа на демократичния свят, само че и по доверието в качествата на неговите организации, НАТО и Европейски Съюз да пазят своите полезности и ползи. Затова и защитата против експанзията на Путин в Украйна е наша обща идея.

В тези трагични дни България продължава да се откроява измежду съдружниците си от Европейски Съюз и НАТО със своята нерешителна и двусмислена политика по отношение на оказването на военно-техническа помощ за Украйна. Това нанася вреди на престижа на страната. Остава без отговор кардиналният въпрос за какво присъединението към съюзните старания би основало заплаха за България? Защо точно България, за разлика от всички останали страни от Европейски Съюз и НАТО би била застрашена от Путин? Защо точно България, за разлика от граничещите с спора страни, би била въвлечена в спора? 

Трябва ясно да заявим, че точно деянията на несигурност и нерешителност, на подкопаване на съюзната взаимност, трансформират България в лесна плячка за геополитическия опортюнизъм, който търси слабите места, върху които да стовари ударите си- били те хибридни или други. 
Българският „ неутралитет “ към войната в Украйна е директна опасност за ползите на сигурността ни.

България би трябвало час по скоро да стане част от общоевропейския и евро-атлантически отговор на експанзията против Украйна и да се включи с каквото е по опциите ни в отбранителните доставки. 

Призоваваме народните представители, без значение от политическата си принадлежност, неотложно да стартират съвещания за приемане на решение на Народното събрание, което да даде нужния мандат на изпълнителната власт да се включи в общоевропейското изпитание за подсилване на защитата на Украйна. Най-бързо това може да стане със средства от наличностите на българската войска, без де е належащо включването на съществени бойни платформи и въоръжения. На предприятията от българската отбранителна промишленост би трябвало да бъде предоставено своевременното възобновяване на съответните боекомплекти за гарантиране боеспособността на нашите въоръжени сили. 

Време за губене няма! Трябва да осъществим дълга си към украинския народ преди да е станало късно!

София, 28 март 2022 година

Бойко Ноев, министър на защитата 1994-1995 година и 1999-2001 година
Николай Свинаров, министър на защитата 2001-2005 година
Аню Ангелов, министър на защитата 2010-2013 година
Тодор Тагарев, министър на защитата 2013 година
Велизар Шаламанов, министър на защитата 2014 година
Николай Ненчев, министър на защитата 2014-2017 година

glasove.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР