Бившата шефка на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина

...
Бившата шефка на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина
Коментари Харесай

Бивша шефка на НАП осъди прокуратурата за 30 000 лева

Бившата шефка на Националната организация за приходите (НАП) Мария Мургина осъди прокуратурата за 30 000 лв., сподели инспекция на „ Лекс “.

Това е компенсацията, което Софийският градски съд (СГС) ѝ присъжда за породените морални вреди от траялото 7 години дело против нея за закононарушение по работа и насила, по което беше дефинитивно оправдана в края на 2016 година

Мургина е предявила иск за 200 000 лв. против прокуратурата за неимуществени вреди от противозаконните обвинявания, предизвикали ѝ трайни здравословни проблеми, стрес, боязън от наказание, оскърбление, уронване на престижа ѝ и неспособност да работи дълго по специалността си.

Съдът отбелязва, че против нея са били повдигнати в началото 4 обвинявания – две за закононарушения по работа, едно за насила и едно за доказана лъжа в декларация пред Сметната палата. Освен това през 2011 година градският съд я осъди на 4 години затвор, откакто я призна за отговорна по едното обвиняване в закононарушение по работа и за насила. Прокуратурата още тогава се отхвърли от останалите обвинявания.

След това обаче минаха 6 години, в които апелативният съд я оправдаваше изцяло на втора инстанция, а Върховният касационен съд (ВКС) отменяше присъдата, с която Мургина беше оправдана за насила и връщаше делото за ново разглеждане.

Обвинението за насила беше за това, че Мургина е принуждавала някогашната шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противоположен случай ще я уволни дисциплинарно. По време на правосъдните съвещания стана ясно, че съгласно прокуратурата причина за натиска били проверки на компании на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърдеше, че натискът върху нея и обтегнатите връзки със заместника ѝ в НАП-Силистра били таман поради проверки на компании на Сефер.

Два състава на Върховен касационен съд намираха за несъмнено, че Мургина е заплашвала словесно Цолчовска и заявяваха, че неразбираемо за какво апелативният съд не е отчел това, нито пък е бил безапелационен в претекстовете си за отхвърлянето на показанията на Цолчовска.

При третото разглеждане на делото САС още веднъж оправда някогашната шефка на Национална агенция за приходите, като одобри за явно, че обвиняването е единствено декларативно, само че не съдържало нищо за дейности на Мургина. Накрая Върховен касационен съд реши, че доказателствата са очевидно спорни и не предпоставят сигурен извод, че след срещата сред двете Мургина персонално е заплашвала по телефона Цолчовска с уволняване.

За да реши, че справедливото обезщетение за някогашната шефка на Национална агенция за приходите е 30 000 лв., арбитър Валерия Банкова от Софийски градски съд написа в решението си, че делото против нея е почнало, когато е била в дейна възраст, като процесът е траял над 7 години.

„ Безспорно през това време ищцата е търпяла отрицателни душевен преживявания и стрес досежно качеството си на обвинена и подсъдима, и свързаната с това опция за налагане на наказване. При определянето размера на компенсацията за тези вреди, съдът взема поради и това, че въпреки в последна сметка ищцата да е била оправдана по всички повдигнати обвинявания, развиването на наказателното произвеждане е било изменчиво за част от тях и в границите на същото се е стигнало и до постановяване на неоправдателна ефикасна присъда от четири години отнемане от независимост “, написа съдът (пълния текст на решението виж тук). В решението арбитър Банкова отбелязва също, че Мургина е била упрекната и за закононарушения по работа, свързани с високия пост, който е заемала и това води до по-тежки от нормалните вреди.

Съдът е отчел също, че и необятното медийно отразяване на делото е уронило в допълнение престижа на Мургина.

Показания са дали нейната някогашна секретарка и мъжът, с който живее на брачен начала, които описват за изключителния стрес, който някогашната шефка на Национална агенция за приходите е претърпяла по време на процеса. Те цитират и изявление на някогашния зам.-градски прокурор на София Роман Василев, който след повдигането на обвиняванията на Мургина през 2009 година споделил, че всички свързани с нея чиновници на Национална агенция за приходите, „ би трябвало да имат страха на прокуратурата, тъй като тя ще стигне до всеки от тях. Тогава тя изпаднала в положение на цялостно обезсърчение, гледала постоянно в една точка и почнала деградация на физическото ѝ положение. Назначената здравна експертиза също посочила връзка сред преживения мощен стрес и отключилите се болести на Мургина.

„ Всички посочени нагоре условия и съответното им проявяване по делото обуславят по-висок размер на дължимото от ответника обезщетение. Като взе поради по този начин откритите условия, а също и социално-икономическите условия на живот в страната, актуалният състав на съда намира за заслужено обезщетение сумата от 30 000 лева, която би репарирала претърпените от ищцата неимуществени вреди, доколкото те въобще могат да намерят парично изражение и да се овъзмездят с парично обезщетение, което да е задоволително по мярка и в същото време не води до безпричинно обогатяване “, се споделя в решението, което не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР