Биткойнът пострада напоследък много сериозно, като беше засегнат от разпродажбата

...
Биткойнът пострада напоследък много сериозно, като беше засегнат от разпродажбата
Коментари Харесай

Защо биткойнът поевтиня толкова?

Биткойнът пострада в последно време доста съществено, като беше обиден от разпродажбата на фондовите пазари, разследване на покачването на лихвите от страна на Фед и бягството на вложителите от по този начин наречените „ рискови активи “, пише Теодор Минчев за money.bg.

След като преодоля последното основно равнище на поддръжка от 28 550 $, най-голямата и остаряла криптовалута продължи да поевтинява и доближи последни равнища на търговия (към 12 май) от под 27 000 $. Сега вложителите се чудят до къде може да продължи спада на криптовалутата, която се приема за предвестител на протичащото се на целия криптопазар.

Но първо неприятните вести за инвеститорите…

Свободното рухване на биткойна може да продължи, най-малко до момента в който не се възстановява обстановката на фондовите пазари. А това може и да не е доста скоро!

Неотдавнашен разбор от DataTrek Research, компания за пазарни изследвания, разкри по какъв начин наподобява представянето на показателя тази година в по-широк исторически подтекст.

„ Докато към момента остават 3 седмици търговия през май, 2022 година донесе най-лошата възвръщаемост за годината досега (-16,3 процента) спрямо общите години на спад за показателя като се изключи 1962 година “, разяснява Джесика Рейб, съосновател на DataTrek, в писмо до клиентите.

Въз основа на минали данни е евентуално показателят да продължи да се показва по-слабо през цялата година, означи Рабе.

„ Дори в случай че S&P успее да възвърне някои загуби до края на този месец, евентуално е негативната възвръщаемост от началото на годината към момента да дава отговор на модела на интервала януари-май, който е доста характерен за годините със загуба на S&P години “, написа тя.

S&P 500 навлезе в свободно рухване напълно скоро, увеличавайки прогнозите на анализаторите за мечи пазар. Индексът претърпя пет поредни седмици на спад, най-дългият от 2011 година Ако показателят падне под 3854 (което е на към 1.5% от последните му равнища на търговия), това би представлявало 20% спад от вътрешнодневния най-много, който специалистите предизвестяват, че може да се квалифицира като мечи пазар.

Други напречни ветрове, в това число продължаващият спор в Украйна и националният дефицит на работна ръка, способстваха за неприятна година за фондовия пазар до момента.

Според DataTrek загубите на S&P 500 през първите пет месеца на годината предвещават неприятно за показателя като цяло през останалата част от годината. Въз основа на исторически трендове, S&P 500 ще продължи да се показва по-слабо през месеците юни-октомври, когато през първите пет месеца на годината се записва негативна възвръщаемост, само че през ноември и декември нормално се следят загуби и възвръщаемостта се изравнява.

Проблеми и във връзка с стейбълкойните

Върху биткойна натежаха и характерни за криптовалутите проблеми. Един подобен бе – невижданото поевтиняване на една от водещите по този начин наречени „ стейбълкойни “.

Така наречената алгоритмична постоянна монета TerraUSD падна до 30 цента за един $, демонстрирайки в действително време компликациите, които общността на криптовалутите ще има при даването на опция на обичайна финансова система.

TerraUSD е монета, подкрепена от друга криптовалута, наречена Luna. Начинът, по който би трябвало да работи, е, че когато TerraUSD, или UST, както се назовава, падне под 1 $, търговците могат да го обменят за еквивалента на 1 $ на Luna.

Но Luna също е в развой на свободно падане…

Гвардията на Luna Foundation по-рано тази седмица съобщи, че е отпуснала 1,5 милиарда $, половината в биткойни, с цел да помогне за отбраната на фиксирането на курса й.

Други постоянни монети, като Tether и USD Coin, са запазили цената си.

Във връзка с поевтиняването на стабилната монета, министърът на финансите Джанет Йелън предизвести във вторник за опасността за финансовата непоклатимост от нерегулираните пазари на криптовалути.

„ Стейбилкойнът, прочут като TerraUSD, претърпя спад в цената си “, сподели Йелън. „ Мисля, че това просто илюстрира, че това е бързо разрастващ се артикул и че има опасности за финансовата непоклатимост и се нуждаем от подобаваща рамка “.

Най-голямата крипто по пазарна капитализация, биткойн, се намали с 1% в четвъртък и спадна с 34% тази година.

Кога да се купува биткойнът от техническа позиция?

За вложителите, които чакат на „ страничните линии “, с цел да си купят биткойн, при сегашния спад, настоящите равнища не дават добра опция и не свидетелстват, че спадът е завършил. Подобни признаци може да има при две условия. Първо – биткойнът да се върне трайно над равнището на поддръжка, което преодоля напълно скоро, а точно – 28 600 $. И второ – биткойнът да се задържи трайно над посоченото равнище.

Едва тогава, най-малко от техническа позиция, може да има някакво доказателство, че низходящият капацитет на биткойна е привършен и най-лошото пред цената му е минало. Но даже и тогава, вложителите е добре да имат едно мислено, че растежът може да е нежен.

Иначе, в случай че биткойнът не откри мощ да се върне над посочената граница, то спадът му може да продължи, да се задълбочи и да се насочи към идващото основно равнище на поддръжка от 21 500 $.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР