Битките между компаниите за създаване на изкуствен интелект се ожесточават

...
Битките между компаниите за създаване на изкуствен интелект се ожесточават
Коментари Харесай

Грешка за 80 милиарда долара: Изкуственият интелект на Google с фалстарт

Битките сред фирмите за основаване на изкуствен интелект се ожесточават от ден на ден и познати и не толкоз познати компании се включват в конкуренцията, с цел да показват сполучливия си артикул на пазара. Това, обаче води до някои неточности, които както към този момент видяхме, може да костват доста скъпо. Пример за това е Гугъл и техния чатбот с изкуствен интелект, чиято неточност към този момент коства 80 милиарда $ на компанията.

През ноември предходната година в интернет се появи ChatGPT, който употребява изкуствен интелект, с цел да основава човекоподобни текстове. Бързото разпространение на платформата, множеството консуматори и избраното ѝ за най-бързо разрастващото се приложение в историята накараха по-големите играчи да забързат процеса и да оставят на назад във времето тактиката за постепенно и деликатно развиване, която господства в промишлеността през последните години.

Компании като Microsoft, Baidu и Гугъл започнаха стремглава разработка на своите планове. Именно последните са на първо време в своята разработка, която видя бял свят този понеделник. По време на особено събитие, Гугъл показа своя чатбот Bard и даде достъп на разработчици да се допрян до него. Системата употребява LaMDA, създаден от Гугъл модел за проучване, сходен на технологията, която стои зад ChatGPT. Изпълнителният шеф на Alphabet Сундар Пичай, компанията, която стои зад Гугъл, разгласи, че технологии като LaMDA ще бъдат интегрирани в търсачката на Гугъл.

Bard ще бъде показан пред необятната аудитория след няколко седмици, само че дотогава разработчиците би трябвало да свършат малко повече работа и да изгладят грешките, които чатботът позволява. В блога на Пичай се появи видео в което Bard демонстрира своите благоприятни условия като дава отговор на всевъзможни въпроси, в това число за ежедневни задания от измисляне на предписания за готвене до по-технически ориентирани, като това по какъв начин да разбираем на 9-годишно дете, какво е разкрил телескопът „ Джеймс Уеб “.

Именно тук Bard разочарова публиката с несъответствуващи отговори, в това число и по тематиката за „ Джеймс Уеб “. Чатботът отговори, че телескопът е направил „ първите фотоси на планета отвън нашата слънчева система “. Това обаче не е правилно, защото това е направено през 2004 година и доказано през 2005 година от NASA, над 15 години по-рано от изстрелването на „ Джеймс Уеб “.

Първите, които оповестиха за грешката на Bard бяха Reuters и това повлия съществено на акциите на Гугъл, които в сряда се сринаха до към 99 $ на акция в съпоставяне със 108 $ във вторник вечерта. По този метод цената на Гугъл в сряда доближи 1.27 трилиона $ спрямо 1.35 трилиона $ през миналата седмица.

От Гугъл обявиха, че компанията следи противоположната връзка от тестванията, с цел да подсигури, че отговорите слагат висока летва за качество и правота на информацията преди представянето пред необятната аудитория. Именно за това те стартират и своята стратегия с доверени проби, която има за цел да почисти сходни неточности.

Разбира се, Bard не е единствения чатбот, който позволява неточности и това е видно и при ChatGPT, който от своя страна няколко пъти бе заловен в поддаване на расови и полови пристрастия, както и объркваща информация в някои характерни тематики.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР