Билките са чудотворните съставки на природата, които могат да ни

...
Билките са чудотворните съставки на природата, които могат да ни
Коментари Харесай

Как се сушат билки?

Билките са чудотворните съставки на природата, които могат да ни оказват помощ за редица проблеми. Това са естествените медикаменти, които за разлика от другите, са по-евтини, приятни, а от време на време и по-ефективни. Може да ги отглеждате в градината си или да си купите, значимото е у дома постоянно да имате най-малко няколко билки. Можете да изсушите босилек, чубрица, риган, мащерка и всички други билки, които ползвате в всекидневието си.

Онези, които следват това предписание, знаят, че няма по какъв начин да съхранявате и приемате билки, в случай че те не са изсъхнали. Хубавото е, че и в това положение, растенията не губят потребните си свойства. Въпросът е, по какъв начин може да изсушим билките, в случай че не сме ги закупили в тази форма.

Ето няколко метода за сушене на билки

Хората всеобщо избират да сушат билките на въздух - най-ефективният способ и най-популярният. Необходими са ви лист хартия, вестник, кухненска ролка или нещо, върху което да разпръснете накъсаните листа билки. Нека да бъдат сложени в съд, плаке или тава да вземем за пример, като от горната страна би трябвало да са покрити, с цел да се предпазят от инсекти, прахуляк и други замърсители. Сложете съда с билките на място надалеч от светлина и вятър. Добре е да обръщате листата от едната и от другата страна на 12 часа, с цел да не мухлясат и да изсъхнат хубаво. Процесът продължава към 2-3 дни. Ще разберете, че са изсъхнали по това, че са по-леки и шумят повече.

По-бърз метод от горния е сушенето на билки във фурна. Тук би трябвало да се внимава, тъй като в случай че растенията изгорят, ще изгубят потребните си свойства и усета си. Това става като още веднъж отделите листенцата и ги поставите в тава за печене. Покрийте ги и ги пуснете за 30 мин на 40-50 градуса. След половин час ги обърнете и още веднъж включете за 30 мин. След като този час изтече, изключете фурната и я оставете отворена, с цел да изстинат. След още един час ще бъдат подготвени за прибиране.

Почти чужд способ е този, който визира сушенето в микровълнова печка. Много бърз и изискващ внимание. Принципът е същият, листенцата би трябвало да бъдат върху хартия, както и да бъдат покрити с такава. Не ги пускайте за повече от минута, минута и половина. В случай че стартират да изгарят ги извадете незабавно. Ако след тази минута, растенията не са изцяло сухи, може да ги пуснете за още 30 секунди.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР