Бих казал, че яз. Копринка е изпразнен умишлено, за да

...
Бих казал, че яз. Копринка е изпразнен умишлено, за да
Коментари Харесай

Еколог: Водата ни се краде и губи по тръбите, трябва ни стратегия

Бих споделил, че бент. " Копринка " е изпразнен съзнателно, с цел да бъдат ориентирани водите му към идващия язовир по поречието на същата река. През този месец сме очевидци на засушаване, само че годината не може да бъде избрана като сушава. Данните са налични, в това число и в бюлетина на Министерство на околната среда и водите. Годината не е доста по-различна от предходните. Защо тази година се случва това? - повода е в източването. Причините са разнообразни. Основно става въпрос за регламентирани обири. Това съобщи в студиото на ФАКТИ екологът и съпредседател на " Зелено придвижване " Борислав Сандов.

" Вместо тези води да отиват за питейни потребности, те се употребяват за напояване и произвеждане на сила от от ден на ден на брой, нароили се в цялата страна, мини ВЕЦ-ове. Те са частни и като знаем на какво равнище е корупцията в България, можем да предположим, че едни хора са съумели да си обезпечат подкрепи и въздействие в избрани институции да им отпускат повече вода ", сподели той.

Сандов дефинира като неточност решението на управляващите от предишния месец 30% от оттока на бент. " Копринка " да бъде пренасочван по поречието на река Тунджа към бент. " Жребчево ".

" Това докара до проблем за " Копринка " и сега може да се види - той е напълно пресъхнал, даже размерът, който би трябвало да поддържа един язовир, обвързван с биологичното многообразие, рибните ресурси ", посочи той.

" Като цяло ръководството на водите в България продължава да е един огромен неуспех. В редица обитаеми места към този момент няма питейна вода. Това, че минахме през водни рецесии и се чакат водни рецесии в още по-големи градове, това е неуспех. Имаме гладко засушаване в България, само че очевидно това ще се усети в идващите няколко десетилетия. На този стадий не можем да приказваме за съществено засушаване, данните са такива и те не могат да излъжат.

В България към момента над половината от водата, която идва от язовирите във водопреносната мрежа отива в повреди, губи се по трасетата и се заплаща от жителите. Освен насъбраните проблеми през последните 10 година, виждаме и изпуснати изгоди, виждаме и нелепи управнически решения като основаването на този ВиК холдинг, в който се дислоцираха 1 милиарда лв., а няма по-добра съгласуваност. В предприсъединителния интервал, когато България трябваше да договаря парите от Европейски Съюз във връзка с водоснабдяване и канализация, тя реши да приоритизира канализацията вместо водоснабдяването, което сътвори голям проблем. Цялата водопреносна система е на дупки, остаряла, включва азбестови тръби - това е незаконно действие ", разяснява Сандов.

Той обърна внимание, че в действителност България е една от най-бедните на водни запаси страни в Европа.

" Трябва да кажем и че броят на специалистите в институциите е доста намалял. Това се дължи както на политическия напън върху тях те да извършват избрани политики, да не кажа и поръчки, а не да се водят от експертното началото. От друга страна това са ниските заплати в институциите и онази доста порочна процедура с бонусите - хората, които са послушни и играят по схемите получават бонуси и то обилни, другите - не ", сподели Сандов.

" В идващите месеци не чакаме доста валежно време. Все отново ще има превалявания, които да запълнят част от размерите на тези язовири. Трябва да се промени политиката на ръководство на водите. Трябва да се лимитират загубите, тъй като другояче в случай че в този момент приказваме за водни рецесии, след 10-15 година ще приказваме за водно злополучие.

България минава към субтропичен климатичен пояс. Това е обвързвано с трендове отвън нас, не можем да ги предотвратим. Това, което можем да създадем, е да се подготвим. Да имаме тактика за акомодация, която да подсигурява, че българите няма да остават на водоноски ", споделя експертът.

Целия диалог с Борислав Сандов гледайте във видеото:




СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР