БГНЕС Българските учители и преподаватели извършиха революция в образованието, а родители

...
БГНЕС
Българските учители и преподаватели извършиха революция в образованието, а родители
Коментари Харесай

Дамянова: Българските учители извършиха революция в образованието, а родителите станаха партньори

 БГНЕС Българските учители и преподаватели направиха гражданска война в образованието, а родители станаха сътрудници в просветителния онлайн развой. В " Законът и Темида " Милена Дамянова, ръководител на комисията по просвета и обучение към Народно събрание, разяснява тематиката:

" Пандемията оказа въздействие върху всички браншове. Пандемията изненада всички. Факт е обаче, че през тази и предходната година ние получихме по-различен, по-истински взор върху ролята на учителя, детската градина, учебното заведение, на университета. "

По думите ѝ е реалност, че през тази и предходната година българските деца и младежи желаеха да се върнат в класните стаи и в аудиториите. " Факт е, че дистанционното образование, което върви сега, сложи България на едно от челните места по обучение, тъй като доста европейски страни сега си предават домашни и въобще не могат да приказват за образование в електронна среда. Факт е, че точно българските учители направиха гражданска война в българското обучение, за което безпределно им благодаря. Факт е, че родителите станаха сътрудници и участници в просветителния развой. Нещо, за което всички ние работим от десетилетие. " – заяви още Дамянова за БНР.

Предизвикателствата

" Кризата в действителност ни даде друга позиция – за смисъла на образованието и науката – и ни принуди да преосмислим живота си, полезностите си и задачите си. Това ни дава убеденост, че ще се оправим и през 2021 година Образователната система се оправя сносно, за което благодаря на всички учители. "

Дебатът за отдалеченото образование

" Дебатът за отдалеченото образование занапред ще продължава. Факт е, че имаме своите триумфи. Българската просветителна система сподели, че не е толкоз консервативна. Открай време се приказва за това по какъв начин просветителната система не търпи внезапни промени. Е, учителите ни демонстрираха тъкмо противоположното. Те са подготвени да посрещнат всевъзможни провокации, оправиха се отлично. "  

Работата на парламентарната комисия по образование 

" През тази година за пръв път междинната брутна учителска заплата изпреварва междинната за страната, като има райони, в които доближава 1500 лв., а през 2021 година се чака тя да бъде близо 1750 лв.. Подобен растеж е невиждан за държавния бюджет. Възнаграждението обаче е единствено една от ограниченията, които подхващаме за поддръжка на учителите в България. От 2019-а година започва нова Национална стратегия " Мотивирани учители “ с общ бюджет 1 милион и 700 хиляди лв.. От 2009-а година влагаме над 65 милиона лв. за подготовка.

" Най-важното през този мандат е увеличението на заплатите на учителите. Само за този мандат на ръководство на ГЕРБ/ " Обединени патриоти " средствата, вложени в обучение за инфраструктура, надвишават 1 милиарда Средствата за заплати на учителите през 2021 година – 360 млн. в допълнение. 450 лева е заплатата на учителите при започване на ръководството на ГЕРБ 2009 година, минималната. Днес към този момент тази минимална заплата е 1260 лева. Приключваме мандата с бюджет за обучение 4,5% от Брутният вътрешен продукт. "

Важни промени в Закона за висшето обучение

" Въведохме Национална карта, чиято цел да показа ясно какви са целите във висшето обучение и те надлежно да бъдат съобразени с икономическото и научното развиване. Гарантирахме държавния интерес с още един механизъм – министърът на образованието и науката към този момент подписва контракт за ръководство с ректора на съответното висше учебно заведение, както и утвърждава политиката на това висше учебно заведение. Още една значима смяна – преподавателите към този момент вземат участие в акредитацията единствено на един университет. Това също е корекция, която се дискутира от много години. В комисията имахме консенсус по по-голямата част от тези промени, което подсигурява и техния триумф. Надявам се всички промени с изключение на да подсигуряват едно по-добро качество на висшето обучение, да подсигуряват и по-добър избор на младежите измежду висшите учебни заведения в България. Това са стъпки в посока едно по-добро висше обучение и осъвременяване. "

Инвестирани средства за обучение

" Общите средства са над 16 милиарда лева Само за този мандат имаме 1 милиарда лева средства, вложени в просветителна инфраструктура. 1,4 милиарда лева – вложени в учителските заплати. Това са два от най-важните фактори за качествено обучение. Разбира се, другият фактор са образователните стратегии. Там полемиките не престават. Имаме към този момент нови стратегии, които подсигуряват усвояването на нови умения за реализация в новото време, в което живеем. "

Поколението Z

" Всички проучвания, с които съм осведомена, и полемиките с родители, учители и специалисти демонстрират едно. Поколението X мъчно си приказва с поколението Z. Поколението Z знае, че ще учи цялостен живот и приема света посредством правене. Учениците от поколението Z считат, че тяхното потомство е надалеч по-креативно от предходните и постоянно търсят по-добър метод да създадат нещо, само че съгласно учителите на тези възпитаници това не е изцяло правилно. Технологиите са съществена характерност на поколението Z, учениците от поколението Z учат най-добре посредством правене. То желае да бъде осведомено, да избере своето познание. Това потомство не чете книги... имаме напълно друго разбиране на света.

Но е време да променим учебното заведение, а не да се опитваме да променяме децата " – безапелационна е Милена Дамянова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР