БГНЕС Тази нощ АЕЦ Козлодуй се подигра на всички. Пусна 6-ти

...
БГНЕС
Тази нощ АЕЦ Козлодуй се подигра на всички. Пусна 6-ти
Коментари Харесай

Георги Кадиев: АЕЦ Козлодуй се подигра на всички, и Луна би се справила по-добре

 БГНЕС " Тази нощ АЕЦ Козлодуй се подигра на всички. Пусна 6-ти блок предварително, след годишната планова рехабилитация. Но не го пусна в 13:00 часа, когато всички участници на борсата си купуват електрическата енергия. Задържа известието за стартиране и предложение, вследствие на което цената на енергийната ни борса излезе 400.12 лева./Мвтч., втора най-скъпа по цена в Европа.

Още щом отвори пазарът " в границите на деня “ (intraday) към 17:00 през вчерашния ден следобед, АЕЦ продаде на блокове 200 МВт на румънски търговци на цени под " Ден напред “ (day-ahead) на енергийната борса. През нощта дружно с качването на блока стартира да продава до 1000 МВт в доста часове. Цените, на които продаваше за някои часове бяха от порядъка 32-50 евро/Мвтч.

Купувачи са главно непознати търговци, тъй като познайте какво- нашите си купиха сила на обяд на 400.12 лева./мвтч., защото никой не им заяви, че АЕЦ ще тръгне по-рано ((което по REMIT е задължително).

В резултат, за следващ път силата на АЕЦ Козлодуй за през днешния ден е изнесена и субсидира гърци, словенци, хървати, швейцарци, румънци и кой ли не. Около 30,000 Мвтч бяха платени от българските консуматори по 204 евро/Мвтч. (т.е. 400.12 лева.), а тази нощ АЕЦ продаде на непознати търговци към 19,000 Мвтч. на междинна цена от 121 евро/мвтч. Пропуснати изгоди: 1,577 млн. евро. Но даже и това не е най-важното, а това, че непознати стопански системи купуват наша евтина сила, до момента в който нашата стопанска система заплаща на макс.

Някой е взел решение по какъв начин да се изтъргува 6-ти блок тази нощ. АЕЦ Козлодуй има ръб на ръководство, зависещ на БЕХ, БЕХ зависещ на МЕ.

Всички носят отговорност.

Всички са за оставка.

И Луна би се справила по-добре ".

Това написа Георги Кадиев във Facebook през вчерашния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР