Газов мегапроект в румънски води застрашава живота в Черно море. За

...
Газов мегапроект в румънски води застрашава живота в Черно море. За
Коментари Харесай

Газов мегапроект застрашава Черно море

Газов мегапроект в румънски води заплашва живота в Черно море. За това сигнализираха от " Грийнпийс " - България.

" Имаме терзания по няколко точки. Основните са свързани с климатичните промени, само че също по този начин и със замърсяването в Черно море. Това е много нежна и полузатворена екосистема. Трябва доста да внимаваме какво вършим като човешка активност там, а пък има много действия, които " натискат " екологичното многообразие в морето. А това води до проблеми в морето ", каза директорът на " Грийнпийс "  - България Меглена Антонова.

По думите ѝ по този метод животните страдат, както и местообитанията им.

" Това, което може да се случи на българските жители, беше посочено и от Министерство на околната среда и водите, които пратиха писмо към румънските управляващи. Най-големите закани могат да дойдат от замърсяване на водите, което ще повлияе както на хората, които живеят по морето, по този начин и на животните. Едно от огромните опасения е, че компанията, която влага в плана, не дава ясни данни какви ще са химическите процеси, които ще се случат ", показа координаторът на кампаниите Мартин Томов за Bulgaria ON AIR.

Антонова показа, че задачата на отчета е, когато бъдат разпознати избрани опасности, по-късно да се адресират и да се види дали могат да бъдат понижени до най-малко.

" Един от рисковете е изтичването на метан, защото ще се добива изкопаем газ от тази платформа. Не просто би трябвало да се предприемат ограничения, с цел да може това произвеждане да е по-екологично, само че и няма смисъл от него, защото Европа е презапасена с газ. Няма да завоюва толкоз страната, колкото ще завоюва вложителят. Има и държавно присъединяване, само че това не значи, че ще има стопански изгоди за жителите или институциите ", добави тя.

Томов напомни, че другият риск, който има за Черно море, са военните дейности, които се водят на север.

" Всяка смяна в средата въздейства. В Черно море има 3 типа китоподобни делфини, една морска свиня, те са познати на хората, само че са доста чувствителни бозайници. Всяка активност със мощен звук би могла да ги тормози и да си трансформират мястото, на което живеят. А заради военните действия някои животни трябваше да си изместят напълно местата, които населяват, има и висока смъртност ", акцентира шефът на " Грийнпийс "  - България.

В отчета не е разказано какъв ще е резултатът върху околната среда сега, в който газът бъде доставен и се изгори.

" Проектът се намира на 140 км от брега на Румъния, само че в действителност е на 30 км от морската ни граница, тъй че той е извънредно близо и съгласно самите калкулации на доклада едно замърсяване би стигнало до Шабла или Каварна, а за 2 седмици ще стигне и до най-южната част. Основните терзания на хората са, че водата, в която живее рибата, ще се промени. И всичко, което е вътре в рибата, може да е отровно, а по този начин да стигне и до хората ", разяснява Мартин Томов.

Попитана какво се случи с плана за перките в Черно море, Антонова отговори:  " Има два енергийни плана - единият е за рандеман на газ, също е в Черно море. За него към момента чакаме какви ще са резултатите от последните проучвания. А пък във връзка с развиването за вятърната сила в морето, доколкото знаем, планът е замразен поради политическата конюнктура в страната ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР