Безценният дар на природата. Така диетолозите наричат плодовете, които ние

...
Безценният дар на природата. Така диетолозите наричат плодовете, които ние
Коментари Харесай

Царете на плодовете: Безценните ползи от горските плодове

Безценният подарък на природата. Така диетолозите назовават плодовете, които ние слагаме под общото име горски. Горските плодове съдържат доста от нужните за здравето хранителни субстанции. Нещо повече - те са идеалната сезонна храна и се употребяват по най-различни способи.

Горските плодове са извънредно потребни за здравето. Богати са на фибри, които ни карат да се усещаме сити, като понижават апетита. Освен че са обичана храна през лятото с неустоими цветове и аромати, те облекчават и признаците на артрит. Съдържащите се в тях антиоксиданти защищават организма от инфекции и свободни радикали, които биха могли да увредят клетките и органите.

Многобройните изследвания демонстрират, че горските плодове усъвършенстват когнитивните и двигателните благоприятни условия. Поради тази причина те са идеална добавка към храната. Най-голяма изгода има от комбинацията на два-три типа горски плодове, без значение дали са пресни, замразени или сушени.

Най-известни са сините и алените боровинки, ягодите, къпините, малините и касисът. Ягодите имат високи равнища на фолиева киселина и съдържат повече витамин С даже от портокалите. Калият в тях е потребен за нервната система, а калцият и фосфорът поддържат здравината на костите.

 Царете на плодовете: Безценните изгоди от горските плодове

Горските плодове усъвършенстват действието на храносмилателната система. Намаляват апетита, защищават сърцето, очите и кожата. Боровинките съдържат 20 типа антоцианин - антиоксидант, който им придава синьо-лилавия и аления цвят.

Една порция къпини и малини съдържа 8 г фибри - три пъти повече от целесъобразната дневна доза. Изследванията демонстрират, че малините са потребни в битката и с другите типове рак - на гърдата, на шийката на матката, на дебелото черво, на хранопровода, на простатата. Според специалистите малините

са сполучлив инструмент в битката и против затлъстяването, тъй като съдържат кетони, които подтикват метаболизма и изгарянето на мазнини.

Червените боровинки са освен отличен натурален пробиотик, само че оказват помощ и при уринарните инфекции, като защищават от ешерихия коли. Те са сигурен пазач против появяването на карциноми, усъвършенстват имунната система, пазят черния дроб и мозъка.

Проучване, извършено от Американската асоциация за битка с рака измежду 100 мъже и дами, стига до извода, че при хората, които постоянно употребяват горски плодове, има по-малка възможност да се появят сърдечно-съдови болести. Специалните антиоксидантни пигменти в този тип плодове ги вършат идеалната храна за мозъка в царството на плодовете и зеленчуците.

 Царете на плодовете: Безценните изгоди от горските плодове

Съхранение на горски плодове:

- заледяване - най-простият и бърз метод за запазване на горските плодове. Замразени, те са идеални за торти и смутита, защото резервират множеството от питателните си вещества;

- сушене - сушените горски плодове се съхраняват по-лесно от замразените, само че обработката им лишава повече време.

Могат да се употребяват за вкусни здравословни закуски или за приготвянето на торти;

- консервиране - горските плодове са подобаващи за подготвяне на компоти, сладка и сокове, след съответна термична обработка. Ако са вярно консервирани, могат да се употребяват до две години.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР