Безспорно пандемията се отрази на всички ни. Сред най-засегнатите обаче

...
Безспорно пандемията се отрази на всички ни. Сред най-засегнатите обаче
Коментари Харесай

Нестандартният протест на културния сектор в Нидерландия

Безспорно пандемията се отрази на всички ни. Сред най-засегнатите обаче се оказаха хората от културния бранш по света, тъй като от първата вълна до сегашния миг в другите страни неведнъж се затварят театри, кина и концертни зали. Точно такова е ситуацията в Нидерландия сега.

Миналият уикенд Холандия облекчи едномесечното блокиране, като разреши още веднъж да отворят фитнес зали, фризьорски салони и магазини. Местата за културни събития обаче останаха затворени за обществеността.

Именно това накара над 70 театъра, музея и концертни зали в Нидерландия да отворят порти през вчерашния ден, трансформирайки се във фризьорски салони и зали за йога. Целта им беше да покажат непоследователността в наредбите за битка с ковид.

Протестната акция е кръстена Театър " Фризьорски салон " и е концепция на известния нидерландски артист и кабаретен актьор Дидерик Еббинге.

Музеят " Ван Гог " в Амстердам беше трансфорат в козметичен и фризьорски салон, в който посетителите (а не липсваха такива) можеха да получат хубав маникюр, до момента в който се любуват на скъпите творби на изкуството на известния нидерландски художник.

Около 50 гости бяха посрещнати в фамозната 130-годишната концертна зала " Концертгебау ", където бяха подстригани под съпровода на симфоничен оркестър.

В ексцентричния митинг на холандците се включи и фамозният ни цигулар Веселин Пантелеев-Ешкенази. За това разбираме от страницата му в Instagram, където той показа и няколко фотоси от акцията.

" Днес в Амстердам, с Концертгебау оркестър и със залата на Концертгебау направихме една акция в границите на митинга на културния бранш в Нидерландия. Тъй като след едномесечния локдаун тук, зали, театри и музеи още не са отворени за аудитория, а фризьорските салони да вземем за пример са, поканихме двама чудесни фризьори да подстригват в Концертгебау, на сцената, а в това време ние свирехме за тези техни клиенти, които инцидентно се оказаха наша аудитория. Така слушането на музика бе изцяло разрешено ", написа цигуларят под фотосите.

Той добавя, че като остави шегата настрани, в действителност се надява скоро да се види още веднъж с публиката в красивата зала. Не пропусна да пожелае на добър час на всичките си сътрудници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР