Безспорно най-важното икономическо събитие в последно време - високата инфлация

...
Безспорно най-важното икономическо събитие в последно време - високата инфлация
Коментари Харесай

Българското земеделие през 2022 година в числа

Безспорно най-важното икономическо събитие напоследък - високата инфлация - остави своя отпечатък и върху земеделието. Миналата година цените на производител в селското стопанство набъбнаха с 31% по отношение на 2021 година - повече, в сравнение с общо за десетте години преди този момент. За покачването способства внезапният скок на цените на главните запаси, употребявани в производството - торове, препарати, сила - които съгласно данни на Евростат са поскъпнали с 32%.

Инфлационната вълна раздруса и пазара за земеделска земя. През 2022 година цената за декар доближи 1309 лева, като единствено допреди две години беше под 1000 лева Арендата също потегли нагоре, въпреки и с малко по-бавни темпове.

Стойността на създадената земеделска продукция през 2022 година възлиза на близо 13 милиарда лева по предварителни оценки. Внушителният скок от 31% обаче е в огромна степен номинален и дава отговор на индустриалната инфлация в бранша. В същото време делът на селското стопанство в стопанската система остава съвсем без смяна в границите сред 4 и 5 %, където се колебае през последното десетилетие.

Както и до момента, към три четвърти от създадената стойност в бранша идва от растениевъдството. Няколко полски култури преобладават земеделието - това са пшеница, слънчоглед и царевица, които съставляват над половината от общата стойност и заемат максимален дял от износа.
Реклама
Заетите в селското стопанство за последните 10 години са намалели с над 100 хиляди души и към 2022 година са към 546 хиляди, в това число сезонните служащи. Средната брутна заплата в бранша доближава 1280 лева и въпреки да пораства с 18% по отношение на 2021 година, остава надалеч под междинната общо за стопанската система. Затова не е изненада, че браншът страда от осезателен дефицит на работна ръка. Дефицитът ненапълно се смекчава от възходящата продуктивност на труда, която в действително изражение се усилва приблизително с по към 2.4% годишно.

По тематиката работи и Ани Коджаиванова
Реклама Посетете секцията ОСП за хората Специална графа, отдадена на резултатите от Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз и опциите, които тя дава за стабилно земеделие и чиста храна. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Васил Минков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР