Безспорно чушките са един от най-консумираните и най-полезните зеленчуци. С

...
Безспорно чушките са един от най-консумираните и най-полезните зеленчуци. С
Коментари Харесай

Няколко начина да консервирате чушки за зимата

Безспорно чушките са един от най-консумираните и най-полезните зеленчуци. С наближаването на есента ароматът на печени чушки все по-често стартира да се усеща от домовете. Полето за подготвяне на вкусни чушки е много необятно - пълнени чушки с кайма и ориз, чушки бюрек, пълнени чушки с яйца и сирене, миш-маш, пържени чушки с доматен сос, а за какво не и просто една салата с чушки и лук за обичаното пиво.

За предпочитане е за консервиране да се изберат месести червени чушки.

Консервирани чушки без белене

Първият вид за консервирани чушки, който ще предложим, е за небелени печени чушки в буркани. Необходими са ви пипер и сол.

Почистваме пипера и го изпичаме. Подреждаме в буркани всяка една чушка, откакто е изпечена, посоляваме с 1 ч.л. сол, затваряме с капачки и стерилизираме за 30 минути от завирането на водата.

Консервирани белени чушки

 Чушки за зимата Снимка: Цветомир Николов

Също по този начин може и да консервираме белени чушки. Процедурата е същата - единствено обелваме пипера подреждаме компактно в буркана и стерилизираме за 20 минути.

Консервирани чушки без стерилизиране

 Печени чушки в буркани Снимка: Албена Асенова

Втория вид е чушки без стерилизиране. За задачата са нужни чушки, сол 2 аспирина.

На дъното на всеки буркан слагаме по-един аспирин, подреждаме чушките незабавно след изпичането, посоляваме и от горната страна слагаме счукан аспирин. Обръщаме бурканите с капачките надолу и оставяме по този начин до охлаждането им.

Консервирани мариновани чушки

За рецептата за мариновани цели чушки са ви нужни:

Месести червени чушки-8 кг

Вода - 1 л

Оцет - 1 л

Захар - 500 г

Сол - 250 г

Олио - 250 мл

В тенджера слагаме водата, оцета, захарта, солта и олиото. Слагаме на котлона. Щом кипне, потапяме почистените от дръжките чушки за няколко секунди. Изваждаме ги благодарение на решетъчна лъжица и подреждаме в буркани. Марината разпределяме по-равно във всички буркани.

Маринована салата от печени чушки

 Салата от чушки в буркани

Още един вид за консервиране на чушки за зимата е подготвена маринована салата от печени чушки. Пригответе си:

Чушки - 5 кг

Чесън - 2 глави

Захар - 1/2 ч.ч.

Оцет - 1/2 ч.ч. винен

Олио-3/4 ч.ч.

Магданоз

Сол

Пиперът измиваме и почистваме от семките. Изпичаме го и слагаме в съд с похлупак да се задуши. След това го обелваме и слагаме да се отцеди. През това време си приготвяме марината. В дълбока тенджера си смесваме захарта, оцета, олиото и солта. Разбъркваме добре, да се стопи солта и захарта.

Нарязваме си чушките на късчета и прибавяме към маринатата. Добавяме и нарязаните магданоз и чесън, разбъркваме още веднъж. Разпределяме салатата от чушки в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме към 20 минути.

Това са едни от най-предпочитаните и приготвяни разновидности за консервиране на чушки от нашите баби и майки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР