Безспорно българите са древен народ. Официално страната ни е призната

...
Безспорно българите са древен народ. Официално страната ни е призната
Коментари Харесай

Няколко теории за произхода на българите

Безспорно българите са античен народ. Официално страната ни е приета за една от най-старите страни в Европа. Произходът на самия народ обаче е обгърнат в мъглата на времето и съставлява мистерия, над която си блъскат главите учени от целия свят. Има доста теории за това какви са били и от кое място идват нашите предшественици. Някои са неуместни, други звучат свястно. Ето най-разпространените от тях.

Българите са тюрки

Доскоро най-разпространена доктрина за произхода на българите беше тази за тюркския им генезис. Учените допускаха, че етносът се е формирал в Централна Азия (Източен Казахстан) сред Каспийско море и планината Имеон (Памир, Тяншан и Хиндукуш). Други вероятни региони са Алтай или Западен Сибир, Таримската долина, Западна Монголия, Южен Сибир и горното течение на Иртиш.

Българите са иранци

В последните година все по-голяма известност закупи теорията за иранския генезис на българите. Смята се, че нашата първа прародина се е намирала на територията на сегашен Иран и Афганистан. Много учени показват, че точно там се формирала и първата българска страна – Бактрия или Балхара.

Българите са траки

 хан Аспарух Снимка: georgige

Теорията, че българите не идват отнякъде, а постоянно са живеели по тези земи, набира известност. В нейна поддръжка в последните две години излязоха няколко генетични проучвания, които демонстрират, че при огромен % от актуалните българи има ДНК на хора, живеели на Балканите преди повече от 6000 години.

Българите са славяни

Тази доктрина не е толкоз публикувана. Тя твърди, че след първите две талази на Великото преселение на народите земите на днешна България били изцяло обезлюдени. В тях се заселили славяните. Дошлите по-късно прабългари били просто следващото славянско племе, идващо от земите на Украйна.

Българите са арийци

В последните години все по-сериозно се дискутира арийският генезис на античните българи. Освен езиковите и антропологичните сходства на жителите на България с жителите на Таджикистан, в поддръжка на теорията влиза и ДНК анализът, който демонстрира, че българите са генетично доста близки до някои от жителите на Памир.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР