Безсънието е проблем, който мъчи много хора. Причините са различни

...
Безсънието е проблем, който мъчи много хора. Причините са различни
Коментари Харесай

Вредни за съня храни

Безсънието е проблем, който мъчи доста хора. Причините са разнообразни и измежду тях най-неочаквано се оказва храната. Някои храни пречат на здравословния сън, по тази причина е по-добре да се заобикалят в менюто на вечеря. Ето за кои групи храни и обособени вкусни оферти става дума.

За максимален зложелател на положителния сън се считат модифицираните и бързите храни. В тях изцяло липсват скъпи хранителни субстанции, от които тялото се нуждае за протичане на главните биохимични процеси. Към нездравословните за съня храни спадат:

Зеленчуците от семейство Картофови - това са картофите, доматите, патладжаните и чушките. Често ги назовават нощни зеленчуци. Те съдържат гликоалкалоиди, които са естествена отбрана против инсектите, само че за индивида в избрани количества са токсични. Предизвикват свръхстимулация на нервната система при чувствителни организми и оттова това води до проблеми със съня.

Ферментирали артикули и пушени храни - това са колбасите, сирената, ферментиралите зеленчуци от консерви и други. Причината е, че по време на ферментацията бактериите разграждат протеините на биогенни амини - това са дребни молекули, които се наслояват в питателните артикули.

 въглехидратите са нездравословни за съня

Хистаминът е подобен амин и защото е трансмитер, може да докара до нарушавания в храносмилането, нервните функционалности и хормоните.

Рафинираните въглехидрати - тези храни водят до обилни съмнения в равнищата на кръвната захар, а това въздейства на апетита, настроението и съня за доста часове напред.

Наред с някои сладки изкушения като сладоледа, който дава прекомерно доста сила и пречи на заспиването, сладкишите, черният шоколад, който е прикрит източник на кофеин, има и някои потребни храни, които обаче вредят на съня.

Целина - тази здравословна храна е добра концепция за менюто денем, само че е натурален диуретик и кара човек да уринира постоянно нощем. Това пречи на положителния сън.

Чесън - този зарзават се счита за една от най-здравословните храни, само че не е подобаващ за вечерно хранене. Не единствено неприятната миризма може да сътвори проблем, само че и фактът, че той провокира киселини в стомаха и ще разстрои съня на всеки с по-чувствителен корем.

Леките естествени храни, пресните сезонни плодове и зеленчуци са храната, която постоянно ще бъде в услуга на положителния сън.

А в тази публикация може да видите повече по отношение на Правилната храна за по-добър сън.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР