Безредици, запалени превозни средства, коктейли Молотов, камъни, десетки ранени –

...
Безредици, запалени превозни средства, коктейли Молотов, камъни, десетки ранени –
Коментари Харесай

Какво се случва в Северна Ирландия – бърз пътеводител

Безредици, запалени транспортни средства, коктейли Молотов, камъни, десетки ранени – Северна Ирландия още веднъж е новинарския поток, откакто конфликтите не престават към този момент седмица. Според управляващите сходно принуждение не е следено в английската провинцията от години.

Демонстранти влизат в конфликти от двете страни по границата сред квартали в Белфаст, обитаеми с католици и протестанти – в сряда и от двете страни на така наречен „ стена на мира “ хора хвърляха камъни. Има информация, че забранени паравоенни групировки са в основата на безредиците, като употребяват и деца на възраст сред 12 и 15 години. Британският министър председател Борис Джонсън и представителите на протестантите и католиците в провинцията показаха терзания и осъдиха насилието. А опасенията, че Брекзит може да " разсъни спора в Ърлстър ", се ускоряват.

My home town....because of Brexit #BrexitDisaster#NorthernIreland#NorthernIrelandRiotshttps://t.co/Y2wd9lxPma
— Chris Carson (@drchriscarson) April 7, 2021
До размириците се стигна след влизането в действие на новата комерсиална договорка сред Европейския съюз и Англия, съгласно която беше въведен митнически режим за избрани артикули, преминаващи сред Северна Ирландия и останалите елементи на Англия. Целта е да бъдат избегнати инспекциите при търговия сред Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на Европейски Съюз. Според пробритански настроените северноирландци обаче Протоколът за Северна Ирландия откъсва провинцията от Обединеното кралство. 

Той обаче е направен, с цел да резервира друго съглашение – Мирното съглашение от Разпети петък за бъдещето Северна Ирландия, подписано на 10 април 1998 година, с което беше комплициран завършек на най-продължителния спор в европейската история. 

Великденското въстание

Проблемите в Северна Ирландия имат политически и религиозни корени епохи обратно. През 20 в. обаче спорът се лимитира към статута на Северна Ирландия – някои (основно протестантите юнионисти) считат, че тя би трябвало да остане част от Обединеното кралство, а други (предимно католици националисти) желаят да бъде част от Република Ирландия. Кулминацията е през 1916 година – Великденското въстание в Дъблин.

След яростни конфликти и революция остров Ирландия е разграничен на две. Шест графства в северната част остават част от Обединеното кралство. Южните 26 графства образуват обособена страна – Република Ирландия. Следващите десетилетия са сложни за католическото малцинство в Северна Ирландия, което е дискримирано в съвсем всички области, което води до растящо неодобрение. 

И по този начин стартират " проблемите "...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР