Безработицата във Великобритания се понижи изненадващо до 5,0% през трите

...
Безработицата във Великобритания се понижи изненадващо до 5,0% през трите
Коментари Харесай

Изненадващо понижение на британската безработица през януари



Безработицата във Англия се намали изненадващо до 5,0% през трите месеца до края на януари, който страната влезе в нов противоепидемичен локдаун, демонстрират данни на формалната английска статистика ONS.

Осредните упования бяха за повишаване на английската безработица до 5,2% от 5,1% през предходните три месеца (октомври - декември 2020 г.). Спрямо началото на 2020 година обаче равнището на безработица в Обединеното кралство е с 1,1% по- високо.

Безработицата щеше да бъде много по-висока без държавната скица за възнаграждение на пуснатите в насилствен отпуск служащи, която беше продължен до края на септември.

В същото време равнището на претовареност продължи да се намалява, достигайки 75,0% през трите месеца до края на януари, което е с 1,5% под равнището година по-рано и с 0,3% по-ниска претовареност по отношение на предходните тримесечие.

Исковете за помощи при безработица пък набъбнаха през февруари с цели 86,5 хиляди, достигайки равнище от 7,5% по отношение на 7,2% през предходните три месеца, като общият им брой доближи 2,7 милиона - растеж с 1,4 милиона (или с цели 116,3%) по отношение на март 2020 година, когато стартира коронавирусната пандемия във Англия.

Отделни данни, оповестени също от английската национална статистика, демонстрират обаче, че броят на чиновниците, водещи са на ведомост във компаниите, се усили през февруари с 68 хиляди по отношение на януари, когато набъбна с 83 хиляди, макар че техният брой е с цели 693 хиляди по-малък по отношение на година по-рано - тъкмо преди началото на пандемията.

В същото време междинната обща работна заплата набъбна през трите месеца до януари с 4,8% на годишна база - най-солидно покачване от март 2008 година Този напредък обаче отразява по какъв начин загубите на работни места са най-големи в нископлатените браншове като търговията на дребно и хотелиерството, в сравнение с при по-високото възнаграждение за хората, които към момента работят.

От януари в Англия са затворени магазините от несъществено значение и по-голяма част от бизнеса, обвързван с публични услуги, с цел да се забави разпространяването на по-инфекциозните разновидности на Covid-19, като сходни ограничения бяха подхванати и в други елементи на Обединеното кралство.

Бързото движение на имунизация обаче докара до внезапно понижаване на броя на новите инфекции и разреши на учениците да се върнат на учебно заведение този месец. Магазините пък би трябвало да отворят още веднъж идващия месец, само че рестриктивните мерки за хотелиерския и туристически бизнес ще останат в действие най-малко до края на юни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР