Безплодно и без резултати. Така съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна

...
Безплодно и без резултати. Така съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна
Коментари Харесай

Македония не иска да направи нито крачка напред в преговорите с България за историята |

Безплодно и без резултати. Така съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси със Северна Македония проф. Ангел Димитров дефинира 16-ото й съвещание.

Резултатите са нулеви, каза Димитров пред Българска телеграфна агенция след края на двудневното съвещание на комисията, проведено посредством видеоконферентна връзка.

Единственото, което беше приключено през днешния ден, е протоколът от 12-ата среща, осъществена през февруари тази година, и нищо по същността на дневния ред - т.е. тематиките, свързани с нашите бележки по учебниците за 7-мо поделение в Северна Македония, уточни Димитров.

За следващата среща той разяснява, че тя сякаш е почнала под сянката на случилото се в РСМ на 8 декември - празника, обвързван със Св. Климент Охридски. Тогава чухме от най-високите политически представители на страната, че Св. Климент е основал македонската нематериалност, македонската книжовност, литература, словесност. Още в края на 2018 година взаимната комисия одобри, единствената до дъно приключена работа, няколко рекомендации към двете държавни управления за взаимно честване на Светите братя Кирил и Методий, за Св. Климент Охридски, Св. Наум Охридски и за цар Самуил, подсети проф. Димитров.

Политическото управление в Северна Македония е добре осведомено с тях, знае, че това е резултат от работата на взаимната комисия и, все пак, на 8 декември обществено се приказва по метод, напълно вписан в обичайна там интерпретация на предишното. И това се случва тъкмо в този момент, когато чуваме, че времето е уверено за проектите на РСМ да тръгне по европейския път. А, както сами разбирате, това меко казано не е добър жест в двустранното другарство, уточни проф. Ангел Димитров.

Нашата още веднъж безплодна среща явно мина в този подтекст, добави той.

Винаги съм се шегувал, че сме " затънали " в 10-и и 11-и век, и като виждам с каква лекост нашите сътрудници от Скопие пазят едни незащитими позиции в интерпретацията на Средновековието изключително, съм с опасенията, че малко мъчно ще върви работата ни и през идната година, която може да се окаже доста значима за РСМ, разяснява Димитров.

Той означи, че закъснението по протокола от 12-ата среща също е алегорично, а към момента би трябвало да се работи по протоколите на четири срещи. До диалози към непрекъснато залегналата в дневния ред тематика за Гоце Делчев, за по този начин непостижимата тематика за Илинденското въстание - това са неща, които към момента остават настрана от работата ни. Не желая да върша оценки, оценката е ясна от единствено себе си, сподели Ангел Димитров.

Когато не желаеш да приемеш една съществена дефиниция от самия контракт, т.е. че има обща история, това значи, че ти имаш подозрение изобщо от приложението на контракта за другарство и добросъседство, разяснява още той.

Съвместната комисия е договорила 17-ата й среща да бъде идния февруари, като през идната година са планувани общо пет срещи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР