Безпилотният самолет пристига на мястото с голяма точност Дрон доставя

...
Безпилотният самолет пристига на мястото с голяма точност Дрон доставя
Коментари Харесай

Дрон доставя дефибрилатор по-бързо от линейката

Безпилотният аероплан идва на мястото с огромна акуратност

Дрон доставя дефибрилатор в отговор на подозрение за сърдечен арест
(снимка: Andreas Claesson / Karolinska Institutet)

Дронове се употребяват защо ли не – за преместване на артикули, за фотоси, за наблюдаване на обезлесяването; само че надали има по-съществено приложение от потреблението им за избавяне на животи.

Дроновете могат да придвижват дефибрилатори до места с хора, потърпевши от – и това може да избави живота им. Ново изследване на шведски екип от откриватели неотдавна оцени технологията в „ действителен сюжет “.  Оказа се, че в общия случай безпилотният аероплан идва на място много преди екипите на колата за спешна помощ, като здравното произведение е безвредно за потребление и избавя потърпевшия.

Когато човек претърпи сърдечен арест, въпрос на минути е настъпването на мозъчна гибел, отбелязва. Следователно възможностите за оцеляване на тези, които са отвън болничното заведение, са дребни. Бързото лекуване, включващо CPR и автоматизиран външен дефибрилатор (AED), може доста да усили възможностите за оцеляване. Затова всяка секунда е от голяма важност за изпращането на оборудването до мястото на произшествието.

Идеята за оказване на помощ посредством дрон също не е нова. През 2014 година студенти проектират „ дрон-линейка “ с интегрирана уеб камера, който пуска дефибрилатор на мястото на произшествието и по-късно разрешава на специалистите да гледат и направляват хората на мястото на случая какво да създадат и по какъв начин да употребяват дефибрилатора.
още по тематиката
Defikopter е различен образец, с който през 2017 година учени от шведския Каролинска Институт показват в симулационни извършения по какъв начин дронове могат да транспортират дефибрилатори четири пъти по-бързо от кола за спешна помощ.

За първи път в този момент обаче шведските учени  резултати от изследване, при което дронове са летели с дефибрилатори до местоположението на действителни сигнали за подозрение за сърдечен арест, споделя водещият откривател Андреас Клаесън.

Пилотният план е включвал оператори на спешни служби, водачи на безпилотни самолети и надзор на въздушното придвижване. Дроновете са употребявани за изпращане на дефибрилатори до местата на сърдечен арест в продължение на четири месеца предходната година. Те са били разгърнати в 12 от 53-те сигнала за хипотетични сърдечни арести.

По време на проучването дефибрилатори са били спуснати 11 пъти. Средното изминато разстояние от дрон е 3,1 км. В седем случая дронът е дошъл преди, със междинна времева разлика от 1 минута и 52 секунди. Нито един път обаче дефибрилатор не е бил употребен преди идването на колата за спешна помощ.

„ Нашето изследване демонстрира, че е допустимо да се употребяват дронове за превозване на дефибрилатори по безвреден метод и с акуратност на задачата по време на изключителни обстановки в действителния живот “, споделя откривателят София Шиербек. „ Предпоставка за бъдещото им потребление е диспечерът да поеме самодейността и да инструктира хората на място бързо да съберат и прикрепят дефибрилатора, с цел да оказват помощ на индивида със сърдечен арест “.

Налице са няколко ограничаващи фактора за проучването, които са стеснили неговия обсег. Дроновете не са били в положение да летят на мрачно, в дъжд или в мощен вятър. Освен това са били програмирани да заобикалят летенето над гъсто обитаеми региони.

Сега екипът работи за разширение на опциите на технологията, тъй че дроновете-спасители да реагират на повече случаи на сърдечен арест и да идват на място по-бързо.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР