Безмилостни търговски преговори със Съединените щати очакват Великобритания след Брексит,

...
Безмилостни търговски преговори със Съединените щати очакват Великобритания след Брексит,
Коментари Харесай

Безмилостна сделка готвят САЩ за Великобритания след Брексит

Безмилостни търговски договаряния със Съединените щати чакат Англия след Брексит, в случай че се съди по авансово декларираните им планове, оповестява Си Ен Ен.

Администрацията на президента Доналд Тръмп очерта упованията си от бъдещо съглашение за свободна търговия с Англия в документ, заемащ твърди позиции по въпроса за земеделските артикули и предупреждаващ Обединеното кралство да не се сближава с Китай.

Списъкът с целите, заемащ 18 страници, е отрезвяващо четиво за английското държавно управление, което се надяваше на бърза договорка за търговията с най-голямата международна стопанска система след Брексит.

"Това е праволинеен документ от позиция на Съединени американски щати, в който не се загатва нищо за взаимна полза ", съобщи Дейвид Хениг, шеф на Проекта за английска комерсиална политика и някогашен консултант на английското държавно управление по въпросите на търговията.

Поддръжниците на Брексит акцентираха опцията да се сключат нови търговски съглашения със Съединени американски щати и Китай като огромна изгода от напускането на Европейския съюз, който постанова на членовете си обща комерсиална политика. Доналд Тръмп пък обещаваше на Англия "много, доста огромна договорка доста, доста скоро ", напомня Си Ен Ен.

От оповестения документ обаче излиза наяве, че Съединени американски щати ще желаят огромни отстъпки в подмяна на съглашението. Без поддръжката на Европейски Съюз Англия ще бъде притисната да ги одобри, в случай че желае съглашение.

Какво желаят американците

Администрацията на Съединени американски щати желае обезпечаване на "всеобхватен достъп " за американските аграрни артикули във Англия посредством понижаване или елиминиране на митата. Иска се също да бъдат отстранени и другите бариери пред американския експорт.

Премахването им ще отвори английските порти пред генетично модифицираните аграрни артикули, хранените с антибиотици животни и третираното с хлор пилешко - които са неразрешени в Европейски Съюз, само че са необятно публикувани в Съединени американски щати.

Според Хениг Съединени американски щати гледат на Брексит като на "възможност да създадат по този начин, че Обединеното кралство да одобри американския метод към стандартите за храни ".

Това ще е политически непопулярно във Англия, само че ще е проблематично и по още една причина.

Англия се надява да резервира близки търговски връзки след Брексит с Европейски Съюз, който е най-големият й търговски сътрудник. За да бъде това допустимо, тя би трябвало да съблюдава сктриктните европейски правила за сигурност и запазване на околната среда.

Тръмп по-рано предупреждаваше, че контрактуваното от английския министър председател Тереза Мей съглашение с Европейски Съюз, което планува двегодишен временен интервал, може да попречва търговията със Съединени американски щати.

В изказване на английското държавно управление се споделя, че американският документ показва "ангажираността на Съединени американски щати да стартират най-скоро договаряния " и че за Лондон е приоритет комерсиална договорка с Вашингтон, "запазваща най-високите ни стандарти ".

Китайска опасност

В документа се споделя още, че Съединени американски щати ще подхващат "съответни дейности ", в случай че Англия подписа комерсиално съглашение с "непазарна страна ", което съгласно специалистите се отнася до Китай.

"Съединените щати се пробват да си запазят опцията да се отдръпват от договорката, в случай че не харесат вероятно комерсиално съглашение на Англия с Китай ", разяснява Питър Холмс, търговски специалист и учител по стопанска система в Университета в Съсекс.

Клаузата е и предизвестие към Китай - "сигнал към Китай, че в случай че бъде подписано, бъдещото съглашение за съдействие ще сложено според от друга, по-голяма мощ ", по думите на Дейвид Хениг.

Според специалистите твърдата линия, възприета от Съединените щати, отразява понижената преговорна тежест на Англия след излизането й от Европейския съюз. Сега тя ще договаря като страна с 66 милиона население, до момента в който Европейски Съюз приказва от името на 500 милиона жители.

Други страни също са наясно, че Лондон ще изпитва мощна потребност да размени с нещо споразуменията за комерсиална търговия, от които ще излезе поради Брексит. Южна Корея и Япония към този момент дадоха индикации, че ще желаят търговски отстъпки в подмяна на новите съглашения с Англия, които ще заменят тези, които бяха годни за нея като страна членка на Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР