Безкасовите магазини, като тези на Amazon, използват сензори и камери,

...
Безкасовите магазини, като тези на Amazon, използват сензори и камери,
Коментари Харесай

Настъплението на безкасовите магазини


Безкасовите магазини, като тези на Amazon, употребяват датчици и камери, с цел да схванат какво си купува човек, тъй че даже няма потребност от сканиране на баркодовете
(снимка: CC0 Public Domain)

Тъмни облаци бродят в небето над боровата гора, заобикаляща Хумелста – дребен град в Швеция с 1000 души население. От десетилетие там няма локални магазини. Но от декември насам един червен дървен резервоар предлага артикули непрекъснато. Те са удовлетворени – имат си безкасов мини супермаркет.

„ Тук нямаме магазини, откогато сме пристигнали “, споделя 31-годишната Ема Лундквист, която се е преместила в Хумелста с приятеля си преди три години. Малкият резервоар, съгласно нея, е съвършено решение. „ Не е нужно да влизате в града, с цел да си купите редица дребни неща “, прибавя тя пред, сочейки пакетчето бекон, което е отворила.

Налична е необятна гама от хранителни артикули, от пресни плодове и зеленчуци до домашен уреди. Но тук няма личен състав или каси.
Вратите се отварят благодарение на приложението на компанията, което работи взаимно с BankID – предпазено национално приложение за идентификация, ръководено от шведските банки. След това посетителите могат да сканират баркодове благодарение на своите смарт телефони и сметките автоматизирано се начисляват – на авансово записана банкова карта на всеки клиент.

Магазинът е част от веригата Lifvs, новостартираща компания в Стокхолм, която действа от 2018 година Нейната цел е да „ върне “ магазините в отдалечени селски региони, където те са били затворени, тъй като не са могли да останат рентабилни.

Безкасовите магазини не са оригиналност. В Азия няколко компании, в това число Alibaba, тестват магазини без личен състав в полу-градски региони. Amazon също отвори безкасови супермаркети в градове из Съединени американски щати и този месец във Англия. Те употребяват датчици и камери, с цел да схванат какво си купува човек, тъй че даже няма потребност от сканиране на баркодовете.

Съоснователят на Lifvs Даниел Лунд е видял опцията в селските региони: „ Имаше хранителни пустини – места, където хората би трябвало да пътуват десетки километри до най-близкия град, с цел да си купят хранителни артикули и по този начин несъмнено видяхме, че има потребност “.

Наред с пропускане на нуждата да заплаща на касиерите, компанията заобикаля и скъпите дълготрайни наеми. Ако има по-малко стъпки от предстоящото на обещано място, дървените контейнери могат елементарно да бъдат преместени другаде.

Швеция е страна на хора-техничари, по тази причина не е необичайно, че тук моделът се радва на добра реализация. Критиците, несъмнено, предизвестяват, че това ще направи извършването на покупки по-малко „ обществено прекарване “. Но по време на пандемия, когато хората биват насърчавани да лимитират контактите си с други, неналичието на личен състав е просто бонус.

За триумфа на модела свидетелства това, че веригата е отворила 20 нови магазина в селски региони от март предходната година до момента.
„ По време на корона-кризата е доста по-безопасно “, споделя Александър Видлунд, 29-годишен, който работи в риболовна компания и постоянно стопира в мини-супермаркета, с цел да купи обичаната си пикантна закуска с салам. „ Това е добър метод да стоиш по-надалеч от хората. Няма я тълпата, която се получава в [магазините в] огромните ни градове “.

Тъй като компанията постоянно знае самоличността на всеки, който е в магазина в даден миг, технологията действително лимитира кражбите в магазините. Има и 24-часови камери за наблюдаване, които предизвестяват шефа на магазина Доменика Герлах, в случай че има кражба или прахосване на стока.

Жената се грижи за четири магазина в района. Обикновено ги посещава един път седмично, с цел да почисти, подреди рафтовете и събере поръчки, направени онлайн.

Lifvs употребява изкуствен интелект, с цел да пресмята какви ресурси да поръча за всеки магазин, въз основа на данните, които събира системата за навиците на извършване на покупки на локалните поданици. Клиентите получават и цифрови купони за отстъпка и специфични предложения въз основа на предходните си покупки.

„ Ако отидете в уебсайт за електронна търговия, там наблюдават всяко ваше придвижване, всяко тракване на мишката… в прочут смисъл ние вършим това, само че във физически магазин “, изяснява господин Лунд. „ Не е нужно да сме тук, с цел да знаем, че ананасите не се продават добре или пък в противен случай, продават се доста “.

Звучи малко като „ Big Brother “. Но Швеция към този момент има една от най-безкасовите стопански системи в света и високите равнища на доверие в бизнеса и управляващите значат, че множеството хора не се тормозят от шерването на този тип данни. „ Всъщност не ме интересува толкоз доста, просто си закупувам картофи, това не ме тормози “, споделя 21-годишната клиентка Алис Хелквист, която излиза да пазари за родителите си.

Йонас Арнберг, ръководещ шеф на HUI, огромна шведска консултантска компания, предизвестява, че едно предизвикателство пред този модел е фактът, че може да не е наличен за уязвими групи от популацията като да вземем за пример пенсионерите, които не са привикнали с сходни технологии. Но въпреки това, пандемията се оказа главен „ катализатор “ за повишение на цифровата информираност в тези възрастови групи.

„ Потребителят съзря доста във връзка с цифровите технологии около пандемията. Научихме се да пазарим онлайн, да работим посредством видеообаждания и в този момент да влизаме в магазин и да пазарим единствено посредством дигитален инструмент като мобилния телефон “, споделя анализаторката.

И защото отдалечената работа и общественото разграничаване не престават да се практикуват по целия свят, то търсенето на сходни локални магазини се чака да нараства. Неотдавнашен отчет на Research and Markets предвижда растеж от 6,1% през 2021 година
Lifvs възнамерява да пусне още стотици контейнерни магазини в Швеция през идващите няколко години. Наред с това компанията обмисля и дали да не показа технологията си с вериги супермаркети в други страни или да пусне повече от личните си контейнерни магазини из цяла Европа.

„ Всяка страна със селски райони… може да ни попита по кое време можем да отидем там и да се разгърнем… Англия, Испания, Португалия, Германия “, изброява господин Лунд. „ Определено ще се разтеглим отвън Швеция в близко бъдеще “.

Lifvs не е единствената. В Швеция тя среща конкуренция на огромните вериги супермаркети, които също тестват както безпилотни магазини, по този начин и хибридни модели. Например, в някои магазини няма личен състав единствено в извън-пиковите часове.

Сесилия Йохансон, бизнесмен, работещ в региона на технологиите и търговията на дребно, споделя, че сходен вид магазин й е комфортен през „ дългите работни дни, когато се нуждае от енергийно стимулиращи закуски “. Убедена е, че безкасовите магазини могат да станат всеобщи в градските центрове в границите на пет години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР