Безбройни са случаите, в които сме смятали едно културно дело

...
Безбройни са случаите, в които сме смятали едно културно дело
Коментари Харесай

Нов прочит на тракийския надпис върху пръстена от Езерово

Безбройни са случаите, в които сме считали едно културно дело за дефинитивно приключено и сме отхвърляли всяко прелъщение да се включим с него. До ушите ми бе стигнало ехото, че тракийският надпис върху пръстена от Езерово от дълго време е разчетен и аз даже не поглеждах множеството му фотоси в Интернет - до оригинала надали щяха в миналото да ме позволен. Едно самозвано приятелство от подправени жреци на знанието е покрило с воал на непрозрачност всички реликви от нашата античност и ги крие от интереса на откривателите, непринадлежащи към неговата прослойка, без, уви, да ги опазва от похитители или да ги излага при унизителни условия в непознатите музеи. Но не това ме възпираше да прегледам надписа върху емблематичния пръстен - спираше ме мисълта, че няма какво да прибавя в неговото пояснение, щом толкоз " мастити " към този момент са споделили тежката си дума и са поставили точка по този въпрос.

И не щеш ли преди няколко дни ориста се намеси с гласа на реставраторката Дора Петкова, която ми телефонира и около другото, загатна заветното име Ролистен. Според досегашните откриватели, починалият тракийски благородник Ролистен е този, на чийто пръст любящата негова брачна половинка - Неренеа Тилтеа - слага златния пръстен със знаменателното посвещение: " Ролистене, аз, Неренеа Тилтеа... ", повтаряно като мантра.Честно слово, звучи прелестно - същинска музикална фраза.

Тълкуванията са голям брой, само че във всички тях " непроменяемо съвсем " участва Ролистен.

Засмях се при споменаването на това име, тъй като то не може да се откри на никое място другаде, с изключение на на пръстена от Езерово. Да, знае се името Стенел, а от " Илиада " е знайно и името на троянеца Стенелай, погубен от Патрокъл. " Древногръцката " митология оповестява, че една от граите, сестри на горгоните, се е наричала Стено - " яката ". За тракийски цар на име Ролес ( Роле ), чиито владения са се намирали към Дуросторум и който е бил римски съдружник по време на тракийската акция на Марк Крас, оповестява Дион Касий в Книга 51 на своята " Римска история ". Името на митичния фригийски " император Роле " е разчел Н.Йонков Владикин в два от надписите върху фамозната така наречен " гробница на Мидас ". Но Бога ми, съчетанието " Роли-стен " е в действителност странна прищявка за име на нашего брата тракиеца.

Дора обаче остана сериозна и настоя да прегледам фотосите на пръстена.

Много мъчно е от фотография да се разчете античен надпис върху пръстен, само че аз нямах различен излаз. Взрях се в надписа, само че...никъде не забелязах " РОЛИСТЕН " в качеството му на име на тракийски мъж.

И нещо още по-еретично - в надписа не съумях да съзра даже наложителната " Неренеа Тилтеа ".

Затова пък доста ясно разчетох думата " ПРЪСТЕН " - КРЪГЛОСТЕН.

Тъй като пръстенът от Езерово е светиня със международно значение и е добре позната на интересуващите се от археология у нас, няма да разказвам нито историята на находката, нито десетките тълкувания на епиграфския монумент върху плочката. Ще показва единствено моя прочит.

" Плочката " - полето на надписа - е с леко овална, съвсем кръгла форма. В горната ѝ част, венцеобразно е гравиран текст, гласящ " РОЛISТЕNЕАS " ( със сигма ). В клавиатурата ми липсват знаците на гръцката писменост и по тази причина ще предам буквата " сигма " с латинската " S ". Впрочем и буквата " делта " която срещаме по-нататък, ще заменя по нужда с латинската " D ". Отляво ( за наблюдаващия ), при започване на четвъртия ред на надписа, се явяват букви, отделени от цялостния текст с празно поле. Гравьорът не е направил това инцидентно - то значи, че сричката РА при започване на четвъртия ред, би трябвало да се чете настрана, като начало на изписана отвесно дума, а не да се включи в общия прочит на текста по средата. Най-вдясно ( за наблюдаващия ) също има отвесен текст, който стартира от финалната " сигма " в надписа РОЛISТЕNЕАS и продължава до долу.

Последната " трибуквена дума " най-долу в средата на текста - РАZ - в действителност е единствено част от дума, която продължава върху борда на пръстена - НЛТА.

Върху плочката се виждат надрасквания, недостатъци, следи от обработката на метала. Но са видни и специфични точки, направени преднамерено от гравьора. Тъкмо с цел да бъдат отделени инцидентните недостатъци от нарочните точкови знаци, е нужно откривателят да изследва пръстена в оригинал, само че, както заявих, аз нямам тази опция. Точките, за които съм сигурна, че са сложени преднамерено, ще отбележа при самия прочит на думите. Ясно проличава, че при буквата Т, с която приключват глаголите и стартира думата ТИЛ, изписана на две места, има специфична точка. След буквата П на предпоследния ред вдясно и преди Т, с която стартира думата ТАМIHE също има преднамерено сложена точка. Смятам тази точка след избрана писмен знак за знак, че буквата би трябвало да се повтори и в прочита на идната дума - това е прийом за печелене на пространство. Финалната писмен знак " сигма " в началната дума РОЛISТЕNЕАS ", наподобява груба, удебелена - като че ли гравьорът е направил някаква неточност и резецът му е нанесъл корекция. Това не е по този начин - " сигма " е удебелена преднамерено, с цел да се даде знак, че с нея стартира отвесният текст най-вдясно.

В надписа има сказуеми, които са разпознаваеми по техните окончания: - ЕАТ за 3 л. ед.ч. и - ЕАНТ - за 3 л. мн.ч. Има и глагол в императивна форма.

А в този момент ще показва моя прочит в неговата целокупност:

РОЛISТЕNЕАS ЕРЕНЕАТ. ТIЛ ТЕА NHS КОА ZEA DОМЕАНТ. ТIЛ ЛЕZYТ. ТАМIНE ТРАЕП.Т С NАМY РАZHLTA

А ето и тълкуването ми буквално:

РОЛISТЕNЕАS - тези, които носят ПРЪСТЕНА, КРЪГЛОСТЕНА

ЕРЕNЕАТ. - ( той ) ОТМЪЩАВА (за тях)

ТIЛ - НЕКА ( или ДОКАТО )

ТЕА - ТИЯ

NHS - ДОЛУ ( НИСКО, в гроба )

КОА - КОИТО

ZЕА - ТУК ( или в този )

DOMEANT - ДОМУВАТ

ТIЛ - НЕКА ( ДОКАТО )

ЛЕZYТ - ЛЕЖАТ

ТАМIHE - ТАМ

ТРАЕПТ ( текстът най-вляво ) - ДА ТРАЕ

S NAMY ( текстът най-вдясно ) - ЗА ( ЗАРАДИ ) НАС

РАZНLTA - ПОРАЗАТА, ПРОКОБАТА, ПРОКЛЯТИЕТО

В своята цялост, надписът върху пръстена от Езерово гласи следното:

НОСЕЩИТЕ ПРЪСТЕНА, ( за тях той ) ОТМЪЩАВА. НЕКА ТИЯ ДОЛУ, КОИТО ТУК ДОМУВАТ, НЕКА ЛЕЖАТ ТАМ. ДА ТРАЕ ЗА(РАДИ) НАС ПОРАЗАТА.

Както се вижда от моя прочит, пръстенът от Езерово не е прощален любовен подарък от Неренеа Тилтеа, а амулет против осквернителите на гробове. Променена е цялата идея за предназначението му.

Взирайки се в текста, забелязах, че е допустимо той да съдържа и други " отвесни " - скрити думи. Но и по този начин е явен неговият свръхестествен смисъл.

Впрочем, хвърляйки взор върху разчетените от откривателя Н.Йонков-Владикин копия на два надписа, изсечени върху фасадата на грандиозния " монумент " или " гробница на Мидас ", във Фригия, в днешния окръг Ескишехир, в Анадола, днешна Турция, въобще не открих нито името Роле, нито купата " император ". Според мен грандиозният реликт, наименуван " гробница на Мидас " има всички белези на монумент от атлантската античност и е доста подобен с така наречен " портали на боговете " в Перу и в саудитската пустиня. Впечатлена съм обаче от другите хрумвания на Н.Йонков-Владикин и от общото му схващане за международното значение на тракийската просвета, изпреварили с цялостен век разрушената каляска на официозната Българска историческа просвета. Открих този огромен академик, с помощта на книгата му " История на античните траки ", чието второ издание от 1911 година е препубликувано през 2010 година Тъкмо тази тънка скъпа книжица ми бе изпратена в навечерието на Нова година от Дора Петкова, за което съм ѝ признателна.

" Безсмъртният император Роле " евентуално ще се окаже идеал, само че упоменатият от Дион Касий цар Роле( с) е действителност. Това обаче не е име, а прякор - КРЪГЛИЯ, Дебелия. Никой, който бива положен в гроба от своите близки, не е именуван с прякора си - а със личното си име. В случая с пръстена от Езерово, името на заровения тракиец остава незнайно.

Автор: Милена ВЪРБАНОВА
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР