НАТО обмисля възможността за привеждане на ядрения си арсенал в

...
НАТО обмисля възможността за привеждане на ядрения си арсенал в
Коментари Харесай

Западът връща ядреното оръжие в състояние на студена война

НАТО обмисля опцията за привеждане на нуклеарния си боеприпас в положение на бойна подготвеност. Експертите са склонни да имат вяра, че консултациите по този въпрос ще бъдат последвани от позитивно решение. Какво би могло да значи това на процедура, до каква степен Русия е планувала сходно развиване на събитията и какви биха могли да бъдат ответните ограничения на Москва?

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че страните от Алианса организират съвещания по отношение на нуждата от привеждане на нуклеарните оръжия в положение на бойна подготвеност. Той обаче не разкри " оперативни детайлности за това какъв брой нуклеарни бойни глави би трябвало да работят и по какъв начин да се съхраняват ".

Според него блокът се стреми да подсигурява, че „ в света няма нуклеарни оръжия “. Въпреки това, до момента в който съществува, НАТО ще бъде „ нуклеарен съюз “. Столтенберг счита за „ рисков “ свят, в който „ Русия, Китай и Северна Корея имат нуклеарни оръжия, само че НАТО не “.

Освен това той акцентира, че „ Сега Съединените щати модернизират своите свободнопадащи бомби за нуклеарните бойни глави, които са разположили в Европа, а районните съдружници модернизират самолети, предопределени за нуклеарната задача на НАТО “.

Москва към този момент назова тази изразителност ескалация на напрежението. Според прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков президентът Владимир Путин „ в никакъв случай не визира нуклеарните въпроси по лична самодейност “, за разлика от западните водачи. Междувременно шефът на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин счита, че изказванията на Столтенберг за нуклеарните арсенали би трябвало да се одобряват умерено. Според него НАТО желае да изплаши Русия, само че на това не би трябвало да се придава изключително значение.

Изявленията на Столтенберг пристигнаха на фона на оповестения по-рано обзор на тактиката за нуклеарни оръжия от администрацията на Джо Байдън. Сега акцентът ще бъде върху конкуренцията с Китай и Русия. Вашингтон счита, че Пекин и Москва са изоставили договарянията за надзор на оръжията без предварителни условия, принуждавайки Съединени американски щати да възприемат по-ориентиран към конкуренцията метод.

Преди това Байдън подписа обновени насоки за изискванията за потребление на този вид оръжия, които „ регистрират действителностите на новата нуклеарна епоха “. Според представителя на Белия дом Пранай Вади, документите демонстрират нуждата да се вземе поради „ растежът и разнообразието на арсенала на КНР, както и нуждата да се сдържат по едно и също време Русия, Китай и Северна Корея “.

Да напомним, че в края на май съветският президент Владимир Путин означи, че Москва не вижда желанието на страните от НАТО да се спогодят за ограничение на стратегическите нуклеарни оръжия. „ Има диалози по този въпрос, само че сякаш не виждаме огромно предпочитание “, означи президентът.

Путин, като част от полемиката за опцията за потребление на нуклеарно оръжие, обърна внимание на обстоятелството, че европейците би трябвало да помислят „ дали американците ще се включат в тази замяна на удари на равнище стратегически оръжия или не. „ Ако, не дай Боже, се стигне до някакви удари, тогава всички би трябвало да схванат, че Русия има система за ранно предизвестие - система за предизвестие за ракетно нахлуване. Съединени американски щати го имат. Такава развита система няма на никое място другаде по света. Ние имаме. Европа няма развита система, в този смисъл те са повече или по-малко беззащитни “, по този начин президентът разказа вероятността за нуклеарна борба.

Освен това първият заместник-директор и шеф на Граничната работа на ФСБ военачалник от армията Владимир Кулишов заяви, че НАТО усилва броя на дейностите по оперативна бойна подготовка на военните при положение на военна борба с Москва, в това число нуклеарни удари. Междувременно Русия разгласи втория стадий от ученията на нестратегическите нуклеарни сили. По време на тяхното осъществяване беше планувано да се отработят въпроси за взаимна подготовка на части от въоръжените сили на Русия и Беларус за опцията за бойно потребление на този вид оръжие.

Експертите спорят дали страните от НАТО ще решат да приведат нуклеарния си боеприпас в положение на бойна подготвеност. Но анализаторите са единомислещи в едно - тази стъпка на би трябвало да се възприема от Русия като следващ опит за ескалация на обстановката.

„ Само дребна част от носителите на нуклеарно оръжие са на непрекъснато дежурство. На първо място, това са стратегически сили. В съветската теория те би трябвало да обезпечат ответен удар. За страни от НАТО като Съединени американски щати, Англия и Франция задачата на бойните глави е превантивна офанзива “, сподели Алексей Анпилогов, президент на Фондацията за поддръжка на научните проучвания и развиване на гражданските начинания „ Фондация “.

„ Съответно, привеждането в бойна подготвеност на нуклеарните оръжия на страните от НАТО ще значи, че първо ще се разшири арсеналът на дежурните стратегически сили. Второ, това ще докара до извеждане от строя на тактически муниции, да вземем за пример американски авиобомби B61-12. В Европа се съхраняват в Германия, Белгия и Холандия. Има ги и в Турция. Според разнообразни източници общият брой се прави оценка на 300-600 единици “, означи той.

„ На процедура авиобомбите ще бъдат трансферирани от местата за предпазване в базите на самолетите - носители. Офицерите евентуално ще получат кодове за потребление на такива бойни глави. Впоследствие страните от НАТО могат да стартират подготвителни изстрелвания и подготвителни полети с тактическо нуклеарно оръжие на борда “, акцентира събеседникът.

„ Това решение на алианса и съпътстващото го изказване на Столтенберг може да се дължи на съветските учения на нестратегически нуклеарни сили, както и на визитата на нашите кораби в Куба. Западът би трябвало да покаже мускули, само че това към този момент е мъчно да се направи с стандартни оръжия. Освен това по този метод блокът може да ревизира готовността на личните си стратегически и тактически нуклеарни сили “, акцентира специалистът. „ За Русия сходно решение на Алианса ще бъде обезпокоително събитие. Първо, самият размер на оперативните нуклеарни оръжия на НАТО може да бъде много забележителен. Второ, самолетите, които носят такива бойни глави, не се разграничават от елементарните на радара. Това повдига въпроса за нуждата от заличаване на всяка такава машина при разкриване “, изяснява той.

Освен това вероятен отговор на дейностите на НАТО може да бъде бойното дежурство на съветската стратегическа авиация, да вземем за пример в Северно море. Тази процедура към този момент е прилагана в Съюз на съветските социалистически републики. Това принуди Запада да се замисли, преди да ни заплаши с арсенала си “, споделя Анпилогов.

„ Разбира се, няма за какво да се опасяваме от нуклеарен удар от НАТО. Но решението за привеждане на оръжията в бойна подготвеност се употребява като средство за политически и психически напън “, признава Алексей Арбатов, началник на Центъра за интернационална сигурност към ИМЕМО на РАН. Събеседникът не счита, че консултациите ще бъдат последвани от действително привеждане на нуклеарните оръжия в положение на бойна подготвеност.

„ Но може да има учения с потребление на нестратегически оръжия в Европа. Например самолети, които са транспортни средства за доставка, ще симулират паника и политане с макети на някакви нуклеарни бомби “, признава анализаторът. Военният специалист Алексей Леонков споделя друга позиция. „ Виждаме по какъв начин се извършва програмата, която Съединените щати заложиха, когато напуснаха ДРСМО. Основното е, че всички нуклеарни оръжия на страните от НАТО, като се изключи Франция, би трябвало да са с американски генезис “, сподели източникът.

„ И когато Столтенберг приказва за някакъв „ нуклеарен съюз “, той признава, че множеството неядрени страни ще станат участници в нуклеарната стратегия на Съединени американски щати. Освен това във Англия, Германия и Сицилия има хранилища, където се съхраняват американски бомби Б61-12 и идната им трансформация Б61-13 “, продължава специалистът.

В същото време самата Англия, съгласно Леонков, е въоръжена с американски ракети Д5. „ Ако приказваме за ракети със междинен обхват, тази полемика стартира незабавно след отдръпването на Съединени американски щати от ДРСМО. Те предизвестиха за проекти за разполагане на съответните оръжия в Европа “, спомня си източникът. „ Тогава се планираше разполагането на ракети без нуклеарни бойни глави, само че даже това срещна мощно неодобрение в Европейския съюз. Сега, на фона на ескалацията, която Вашингтон отприщва против Русия, Европа е уплашена и може да бъде уверена да предприеме рискована стъпка “, счита анализаторът. Събеседникът обръща внимание и на обстоятелството, че в действителност Съединени американски щати нямат време да обновят своя боеприпас от междуконтинентални балистични ракети. Затова съгласно него Вашингтон има намерение да употребява ракетите със междинен обхват, които „ ще се появят освен в Европа, само че и в Азиатско-тихоокеанския район “, като „ нуклеарна ограда “.

„ Русия, несъмнено, планува това развиване на събитията. Ето за какво, откакто излизането на Съединени американски щати от ДРСМО стана явно, Москва мина към изследване на въпроса за основаването на ракети със междинен обхват благодарение на управляема хиперзвукова технология. Това беше една от първите ответни стъпки “, акцентира Леонков.

Нестратегическите учения, които Русия организира сега, съгласно специалиста са следващата ответна стъпка. Говорителят също по този начин е склонен, че като възпираща мярка страната може да възобнови въздушните патрули в Северно море, както и в Атлантическия и Тихия океан. „ Ако една от нашите подводници изплува още веднъж покрай Ню Йорк, това ще има по-отрезвяващ резултат “, иронизира той. „ Като цяло цялата тази обстановка припомня на Студената война. Но приликата тук е единствено отчасти забележима, ” добавя той. „ Русия, за разлика от Съюз на съветските социалистически републики, не има намерение да съпоставя броя на оръжията със Запада. В този смисъл ние даже не надхвърлихме нормата, планувана в контракта СТАРТ-3. В този случай приказваме за предимство на качеството. И появилите се неотдавна у нас комплекси „ Сармат “, „ Авангард “, „ Искандер “, „ Циркон “, както и осъвременените ракети с морско базиране „ Булава-М “ удостоверяват това “, споделя анализаторът.

В същото време Леонков акцентира: нуклеарното оръжие към момента играе ролята на възпиращо средство. „ Въпреки това Съединени американски щати и Англия настойчиво желаят да го трансфорат в нов тип опасност. Русия се пробва да спре този развой, с цел да отрезви Запада. В последна сметка те имат вяра, че в играта на ескалация, която играят, те несъмнено ще завоюват. Но това е неточност “, заключи специалистът.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед59632Ген. Димитър Шивиков: Зеленски не има вяра, а единствено нашата евроатлантическа сбирщина има вяра в успеха на УкрайнаАлтернативен Поглед24042Ген. Димитър Шивиков: Неявянето на 70% от гласоподавателите пред урните направи Движение за права и свободи втора политическа силаАлтернативен Поглед52181Доц. Григор Сарийски за рецесията в Европа: " Хем сме на прага, хем сме в рецесията! " Алтернативен Поглед55657Доц. Григор Сарийски за края на епохата на петродолара, наложена от Съединени американски щати и Саудитска АрабияАлтернативен Поглед34716Проф. Андрей Пантев: Не сме пред международна война, само че заплаха има! Не имам вяра толкоз луди хора да има!?Алтернативен Поглед208518Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед106435Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?  Иво Христов,120 години, прелом, България, вътрешен фактор  Иво Христов,120 години, прелом, България, вътрешен фактор Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР