Без сос спагетите, лазанята, макароните и всички видове паста просто

...
Без сос спагетите, лазанята, макароните и всички видове паста просто
Коментари Харесай

Пастата не е вкусна без сос

Без сос спагетите, лазанята, макароните и всички типове паста просто не са задоволително вкусни, в случай че не се сервират с подобаващ сос. Това е най-важната съставка от пастата и в Италия има стотици предписания за сосове. Най-простия и публикуван е от домати с босилек и чесън.

Прочутият сос Норма е доматен сос с добавка от свинска мехлем и лук, сос Наполитана – доматен сос с нарязани зеленчуци, сос Арабиата – доматен сос с люти подправки.

Лесен за подготвяне е чесновият. За две порции са ви нужни три супени лъжици зехтин, четири скилидки чесън, две клончета босилек. Нагрейте зехтина и леко запържете нарязания на ситно чесън. Залейте със соса пастата и украсете с босилек.

Сметановият сос се прави елементарно. За четири порции са нужни двеста мл течна сметана, три супени лъжици настърган пармезан, една чаена лъжичка масло, сол и черен пипер на усет, две чаени лъжички нарязан магданоз.

 Макарони

Разбийте сметаната с пармезана, овкусете със сол и черен пипер. Добавете в готовата паста маслото, залейте със соса и наръсете с нарязания на ситно магданоз.

За всеки тип паста е подобаващ гъбеният сос. За четири порции трябват една супена лъжица зехтин, четири скилидки чесън, една неголяма глава лук, двеста грама пресни или замразени гъби, 100 и петдесет мл доматен сос, две супени лъжици нарязан на ситно магданоз.

Запържете в зехтина нарязаните на ситно лук и чесън, прибавете нарязаните гъби и задушете, до момента в който гъбите не омекнат. Добавете доматения сос и нарязания магданоз.

Много апетитен е и сосът с морски блага. За три порции са нужни две супени лъжици зехтин, една огромна глава лук, една зелена чушка, четири скилидки чесън, четиристотин грама замразени морски блага, половин лимон, сол и черен пипер на усет, нарязан магданоз.

 Спагети

Запържете в зехтина лука, чесъна и фино нарязаната чушка. Добавете морските блага, солта, черния пипер и магданоза, изцедете вътре половината лимон и задушете 10 минути.

Ако обичате екзотиката, за вас портокалово-доматеният сос. За четири порции са нужни две супени лъжици зехтин, една глава лук, една скилидка чесън, петстотин грама нарязани на ситно домати, сока и настърганата кора на един портокал, три супени лъжици маслини без костилки, половин чаена чаша нарязан на ситно босилек, сол и пипер на усет.

Загрейте в тенджера зехтина, запържете в него нарязаните на ситно лук и чесън. Добавете доматите и задушете 10 минути. Добавете сока и кората от портокала, маслините, солта, черния пипер и босилека.

Един от класическите италиански сосове е Аматричане. За четири порции са нужни четири супени лъжици зехтин, една люта чушка, нарязана на ситно, 100 и петдесет грама нарязан на дребни кубчета бекон, една нарязана на ситно глава лук, една връзка магданоз, нарязана на ситно и двеста и петдесет грама настърган пармезан или кашкавал.

Нагрейте зехтина на мощен огън. Запържете лютата чушка и бекона, до момента в който не станат златисти. Извадете от съда и в същата тенджера запържете лука на междинен огън. Върнете бекона и лютата чушка при лука. Добавете готовата паста в соса. Поръсете с магданоз и пармезан, разбъркайте и сервирайте.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР