Без разкрития или критики, без шокиращи новини премина пресконференцията на

...
Без разкрития или критики, без шокиращи новини премина пресконференцията на
Коментари Харесай

Кьовеши: Не съм дошла да оценявам българската прокуратура


Без разкрития или рецензии, без шокиращи вести мина конференцията на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши пред българските медии. Тя изрично отхвърли да разяснява работата на българската прокуратура и на българския основен прокурор, макар че обществото имаше сходни упования. Особено откакто пред Съдебната палата през вчерашния ден я посрещна гръмък палатков лагер с искане за оставката на Иван Гешев.

Няма да се меся в работата на българската прокуратура, ние сме сътрудници. Вътрешни диспути няма да разясня. Няма да разясня митингите против основния прокурор. Той е самостоятелен. Много е значимо прокурорите да бъдат самостоятелни и никой да не се намесва в тяхната работа, акцентира Кьовеши.

Не е моя работа да правя оценка българската прокуратура и не съм пристигнала за това. Важното е да бъдем ефикасни в своята работа. Аз правя оценка само активността на европейските делегирани прокурори, изясни още тя. Отказа да разяснява дали и какъв брой сигнала от България са изпратени до европейската прокуратура.

Моето желание е да обясня с какво се занимава европейската прокуратура, изясни Кьовеши, която избра България за първата страна, която да посети, откакто публично стартира работа Европейската прокуратура.

Кьовеши подсети, че ръководената от нея институция се занимава със злоупотреби с европейски средства над 10 млн. евро. В този обхват попадат случаи на пране на пари, корупция, проведена престъпност на територията на повече от две страни от Европейски Съюз.

,,Европейската прокуратура стартира работа на 1 юни. От тази дата националните управляващи започнаха прехвърлянето на всички настоящи следствия, които към този момент са в компетенциите на европейската прокуратура. Трябва да решим дали да ги продъжлим в нашата европейска прокуратура, или да ги върнем на националните страни. Получаваме към този момент сигнали и тъжби от цяла Европа, като всички те ще бъдат анализирани``, показа при започване на конференцията Кьовеши.

„ Започнахме да получаваме сигнали или тъжби от частни страни - от жители, от Неправителствени организации, от компании от цяла Европа. Всички тези сигнали и тъжби ще бъдат оценени и в случай че е налице задоволително информация, ще проведем следствие. Когато споделям ние ще проведем следствие, имам поради европейските делегирани прокурори, които работят в европейската прокуратура, само че са открити в държавите-членки “, изясни тя.

Запитана за профилирания съд, тя отговори, че европейската процедура е друга. А следствията против корупцията се правят по вътрешното законодателство на всяка страна. На въпрос дали в България би трябвало да има профилирана прокуратура Кьовеши уточни, че няма да разяснява вътрешни диспути и че в Европейски Съюз има разнообразни практики. Няма да се намесваме, а ще сътрудничим с националните прокуратури, разгласи тя в отговор на въпрос дали ще се меси в работата им.

„ Днес съм в София, с цел да се срещна с четиримата делегирани прокурори, които сега работят в делегираната прокурорска работа в София, с цел да видя дали те имат потребност от поддръжка в своята активност и работа. Това е част от моите професионални отговорности, а точно да наглеждам дейностите на нашите децентрализирани служби във всички участващи в европейската прокуратура страни – членки “, заяви Кьовеши.

„ Едно от първите провокации е това, че съставът на нашата европейска прокуратура в службата в София не е изцяло показана. Липсват шестима, които занапред би трябвало да бъдат назначени. Освен това към нашата работа в София би трябвало да бъдат избрани съответните следователи и проверяващи чиновници “, добави тя.

Тя посочи, че идната сряда стартира новата процедура по техния асортимент.

Не става дума за доверие и за персонални усеща, а да зачитаме закона - по този начин отговори Кьовеши на въпроса дали има доверие на българската прокурутар и на основния прокурор Гешев. Работата на една прокурор зависи от независимосттана прокурорите и от техните качества.Нашата работа е да проверяваме трансграничните престъления, акцентира още тя.

Не съм обсъждала активността на българската прокуратура, тъй като това не е моя работа. Моя работа е само Европейската прокуратура, повтори няколко пъти Лаура Кьовеши в отговор на непрекъснатите въпроси дали има вяра на основния прокурор Гешев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР