Без паника! Но светът все още не е победил окончателно

...
Без паника! Но светът все още не е победил окончателно
Коментари Харесай

След коронавируса - може ли да се възроди чумата?

Без суматоха! Но светът към момента не е победил дефинитивно чумата, заличила към 1/3 от популацията на Европа сред 1346 и 1353г.  Според по-нови проучвания жертвите на " Черната гибел " са към половината поданици на континента. Преобладава мнението, че причина за заболяването през Средновековието е бубонната чума - болест, предизвиквала няколко пандемии в хода на човешката история.
Изданието WhoWhatWhy предизвестява, че не е невероятно да се заразим да вземем за пример от бубонна чума и в наши дни.
Ако това ви се коства пресилено, помислете за следното: В Съединени американски щати чумата сега живее в бълхи, които живеят най-вече върху дребни бозайници - катерици, зайци, прерийни кучета, мармоти, диви котки. Всички те населяват места, отделени от човешка популация. Затова и сега заболяването заразява рядко хора, само че въпреки всичко има регистрирани случаи.
Но какво ще стане, в случай че събития, предизвикани от изменението на климата - като наводнения, пожари и суша - доведат до всеобщо изселване на тези дребни животни, от техния хабитат в нашия в търсене на по-гостоприемни региони? Последният образец за това бяха пожарите в Австралия и последствията от тях. Сега си представете това да се случи в огромен, международен мащаб. Схванахте ли картинката?
Заразени животни към този момент живеят покрай хората. Доказателствата , подбрани в проучването, са главно за Съединени американски щати в вести като тези: Резерват за дива природа в Колорадо трябваше да бъде закри през юли 2019 година поради инфектирани прерийни кучета; В Уайоминг три бездомни котки бяха инфектирани от чума през втората половина на 2018 година. Показателна е и историята от Елмор, Айдахо, през 2018 година: В края на май 14-годишно момче се оказва болно от чума. Никой не знае по какъв начин се е заразил. Заподозрени носители на болестта са живеещите наоколо до дома му катерици. Точно преди да се разболее момчето било в Орегон, където от 1990 година до през днешния ден има осем доказани случая на чума при хора.
Тези единични случаи надали могат да се нарекат пандемия, само че какво ще стане, в случай че тези събития внезапно се усилят в пъти?
В Съединени американски щати Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) оповестява, че през последните десетилетия се регистрират приблизително седем случая на човешка чума всяка година. Те се появяват най-много вследствие на това, че хората навлизат все по-навътре в хабитата на дивите животни и по този начин се доближават към източника на заболяването.
Ето карта, показваща къде са се появили случаи на човешки инфекции:

Чумата отвън Съединени американски щати
По-голямата част от случаите се срещат в Африка , изключително на Мадагаскар и Демократична република Конго.
През февруари 2018 година " Списанието за зараждащи се инфекциозни болести " разгласява публикация за случаи на чума, зародила през 2004-2014 година в Демократична република Конго. Подозира се, че случаите са били 4 630, дружно с още 349 смъртни случая - всички регистрирани в една провинция.
През 2017 година в Мадагаскар се появява огнище. От август до ноември 2017 година е имало 2348 случая, а 202 са починали от чумата. Притеснителното тук е, че по-големият % от случаите са на белодробна чума - доста по-агресивна форма на чумата и сложна за диагностициране, поради околните до пневмония признаци.
В Перу през 2010 година е имало друго огнище от 31 случая, всички в една провинция. През юли 2018 година мъж от друга провинция в страната е умрял от чума.
В Китай е регистриран два пъти пробив на заболяването - през 2009 и 2014 година Първият път: През август 2009 година китайската държавна осведомителна организация " Синхуа " оповестява за три случая на белодробна чума в град Цзикътан, провинция Цинхай, Северозападен Китай. По публични данни жертвите на заболяването са 3, умрели в границите на броени дни. Смята се, че още 9 души са били инфектирани. За да предотвратят разпространяването на заболяването, китайските управляващи слагат град Цзикатън под цялостна карантина. Вторият пробив: През юли 2014 година управляващите в Китай слагат 151 души под карантина в северозападния град Юмен, провинция Гансу след смъртен случай от бубонна чума. По предварителни данни умрелият е 38-годишен мъж, който болен след контакт с мармот, който живее в планинските региони, откакто хранил кучето си с мъртвото животно.
Какво съставлява чумата? Чумата се предизвиква от бактерията " yersinia pestis ". Живее в бълхи , които не са наранени от заболяването. Те обаче заразяват гостоприемниците си - дребни гризачи, които се заразяват и умират оставайки рискови за всички в близост.Различните типове бълхи са друго рискови. Отбелязан е паралел сред нагънатостта на предстомахчето и способността на съответния тип да заразява. Най-опасна е плъховата бълха.
Чумата се предава по 3 съществени метода :
- Чрез въздуха: При него чумните бактерии попадат в белите дробове, откакто бъдат вдишани. Във въздуха попадат нормално с пръските от кашлицата на инфектирани заболели, по-рядко с вдигнат прахуляк.
- С храна: При него чумните бактерии се одобряват през устата със инфектирана храна или вода. Храната най-често може да бъде инфектирана посредством пипане от инфектирани хора или полазване/нагризване от инфектирани гризачи. Водата може да бъде инфектирана от попадане в нея на инфектирани гризачи или от проникване на фекални води, инфектирани с бактерията.
- По директен метод: При него бактериите попадат в организма посредством захапване от инфектирано насекомо, най-често бълха.
Човечеството познава няколко форми на чумата: кожна, бубонна, чревна, белодробна и септична. Според изданието три са главните:
Бубонна чума . Най-често срещаният тип. Носи името на най-яркия си признак - подутите лимфни възли (бубони), които нормално се развиват през първата седмица откакто се болестите. Може да се появят бубони в слабините, подмишницата или шията. Те могат да доближат размерите на пилешко яйце. Други признаци и признаци на бубонна чума: тресчица и втрисане; главоболие; отмалялост или неразположение; мускулни болки.
Без лекуване смъртността от бубонната чума е към 90% (това е и повода тя да е споменавана като страшната чума от легендите – след нея остават 10% оживели, които разказват). При навременно, изрично антибиотично лекуване прогнозата ѝ е добра. Древните египтяни са я лекували
Септична чума, известна като черната гибел . Възниква, когато бактериите от чума се развъждат в кръвния поток. Признаците и признаците включват: висока температура и втрисане; последна слабост; коремна болежка, диария и повръщане; кървене от устата, носа или ректума или под кожата; шок; почерняване и гибел на тъкан (гангрена) в крайниците, пръстите, пръстите на краката, носа.
Белодробна чума . Засяга белите дробове. Най-малко публикуван вид, само че най-опасен. Може да се популяризира от човек на човек посредством капки за кашлица. Признаците и признаците могат да стартират до няколко часа след заразяването. Може да включва кашлица, кървава слуз (храчка), затруднено дишане, повръщане, висока температура, главоболие, уязвимост, болки в гърдите. Прогресира бързо и може да аргументи дихателна непълнота и потрес в границите на два дни след заразяването. Трябва да се лекува с антибиотици до един ден след появяването на признаци и признаци, или има възможност да бъде съдбовна.
Сред инфекциозните заболявания белодробната чума е позната като " експресният трен на гибелта ". До не повече от 2 часа от заразяването болният стартира да кашля (и да пръска чумни бактерии).. При мигновено и нападателно лекуване с мощни и бързодействащи инжекционни антибиотици, по опция в комбинации, прогнозата е съмнителна; във всички останали случаи е безнадеждна.
Човечеството познава три чумни пандемии: чумата по времето на император Юстиниан I, 541 година сл. Хр. - убива половината от популацията на Европа. Черната чума, 1348 година сл. Хр. - убива милиони в Китай и Близкия изток - една трета до половината от популацията на Европа и приключва феодалната система. Третата пандемия е с белодробната чума, 1855 година Разпространен на всички обитаеми континенти. Убива 10 милиона в Индия и 2 милиона в Китай. Но по-малко от 2 000 са били инфектирани в Европа.
* Свидетелства за чумни епидемии в: Според непокътнатия в архива на Хилендарския манастир аграрен списък от 1366 година, има безапелационни сведения за обезлюдяване поради заболяването на цели райони, какъвто да вземем за пример е този към село Конче, Радовишко. Това е резултат от втората чумна вълна, от която в Сяр умира константинополският патриарх Калист, и която византийските летописи отнасят към 1363 – 1364 година
Как Европа се защищити от чумата през 19 век?
Докато Третата пандемия убивала милиони хора по целия свят, Европа е подхванала стъпки, разказани в публикацията от април 2019 година в Proceedings of Biological Sciences: " От признатите ограничения за предварителна защита излиза наяве, че управляващите са били наясно с ролята на морската търговия за разпространяването на чумата... във Венеция през 1897 година те провеждат карантина , с която управляват морския трафик от инфектираните региони, без да стопират търговията, и контролират хигиената на кораби, пътешественици, екипаж и артикули, влизащи в Европа. Пруст отбелязва, че: " Както в предходната среща по отношение на холерата, беше решено, че лекуването, използвано за корабите, би трябвало да се контролира от тяхното санитарно положение при идването, а не от положението на пристанището на генезис... Това е новият принцип, легнал в основата на актуалната интернационална профилактика "... Правителствена конференция е предложила комплицирана система от регулации, които управляват превозвачите, идващи по суша и море от инфектирани райони... "
Въпреки настоящите разпореждания, Европа въпреки всичко претърпява няколко огнища на чума по време на третата пандемия, само че по-голямата част от тези огнища са били дребни.
* В идващото видео (на британски език) можете да видите какви са факторите в градска среда , които спомагат разпространяването на чумата или какво би трябвало да избегнем, в случай че не желаеме историята да се повтаря:

* WhoWhatWhy е план на проверяващия публицист Ръс Бейкър. Той е дълготраен проверяващ публицист, работил за издания като Newsday и The New York Times, като е прочут с книгата си " Семейство от секрети ", отдадена на семейство Буш и хипотетичните връзки на Джордж Буш-старши със кавги като " Уотъргейт " и убийството на Джон Кенеди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР