Без контрол оставил отпечатването на бюлетините за изборите бившият финансов

...
Без контрол оставил отпечатването на бюлетините за изборите бившият финансов
Коментари Харесай

ГЪРМИ СКАНДАЛ: Асен Василев финтира ЦИК – печатат изборните бюлетини без контрол

Без надзор оставил отпечатването на бюлетините за изборите някогашният финансов министър Асен Василев. Това заяви шефът на ЦИК Камелия Нейкова. Тя изясни, че промени в наредбата за скъпите бумаги снижават контрола върху техническия боклук и това може да всее подозрение в честността на вота.

С смяната на Асен Василев, която влиза в действие от 1 септември 2022 година, отпада физическият надзор от чиновници на министерството на финансите, предава ПИК. Нейкова акцентира, че с цик не е била осведомена авансово за измененията в наредбата.

Измененията са обнародвани в брой 60 на Държавен вестник от 29 юли. От ЦИК импровизирано обясниха, че въпросът за отпечатването на бюлетините без надзор бил повдигат на съвещание на комисията от Севинч Солакова. Тя предизвестила, че сходни текстове ще внесат в допълнение напрежение и съмнение във вота.

Експерти по изборите разясниха, че сходна смяна основава съмнение към изборите и подозрения за нерегламентирано печатане на бюлетини, с които да се управлява вота.

След абсурда в Костинброд бе взето решение бюлетините да се печатат единствено в базата на Българска народна банка. Изключение се прави само за локалните избори, когато се разпореждат поръчки и на по-малки печатници.

На изключителните парламентарни избори на 2 октомври ще се гласоподава с хартиени бюлетини в секциите под 300 души. Но се отпечатва цялостен брой бюлетини като застраховка против неизправни машини.

По неотложност в понеделник служебният финансов министър Росица Велкова се зае да оправя бакиите на Асен Василев. Предложено е анулация на разпореждане 197 на Министерски съвет, с което се основава Институт за стратегически разбори и прогнози. Именно основаването на този институт оставя без Физически надзор отпечатването на скъпите бумаги, на което до в този момент са участвали чиновници на финансовото министерство.

B отчет за анулацията на постановлението се показва, че „отпадането на физическия надзор при отпечатването на скъпите бумаги може съществено да затрудни осъществяването на уговорките на Министерството на финансите по отношение на контрола при отпечатването на бюлетини според член 209, алинея 1 от Изборния кодekc, kakto и контролните функционалности във връзка със отбраната на фиска.“

Юристи разясняват, че анулацията на Постановление 197 на Министерски съвет не е задоволителна. За да се възвърне контрола при отпечатването на скъпите бумаги още веднъж би трябвало да се промени и наредбата.

Машините за вота не престават да се съхраняват в частен склад и да се охраняват от Министерство на вътрешните работи. Централната комисия има контракт за частния склад до момента в който се откри държавен парцел. Този контракт към този момент е изминал, само че към момента държавен парцел не е обезпечен.

„От началото на годината въпросът е поставян многократно“, акцентира шефът на ЦИК Камелия Нейкова. Тя изрази вяра, че служебното държавно управление ще откри подобаващ парцел.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР