Без конкретни имена за най-важните постове в ЕС завърши първата

...
Без конкретни имена за най-важните постове в ЕС завърши първата
Коментари Харесай

След срещата в Брюксел: Макрон и Меркел на различни позиции, Туск посредник до юни

Без съответни имена за най-важните постове в Европейски Съюз приключи първата среща на водачите на 28-те страни членки след изборите за Европейски парламент късно нощес. 

Четирите основни поста, за които националните държавни управления оферират претенденти, са за мястото на Жан-Клод Юнкер - ръководител на Европейската комисия, на Доналд Туск - ръководителя на Европейския съвет, на Антонио Таяни - началник на европарламента, и на Федерика Могерини -  Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. 

" Никой претендент не може да бъде изключен ", разгласи Туск във връзка процеса на избор на ръководител на Европейската комисия. Туск добави, че ще продължи консултациите си с Европейския парламент освен за ръководител на Еврокомисията, само че и за президент на Европейската централна банка и висш представител по въпросите на външната политика и сигурността. Той добави, че неговата упоритост е да има баланс сред половете.

Сериозно разминаване има обаче в позициите на френския президент Еманюел Макрон и на немския канцлер Ангела Меркел, защото президентът на Франция изрично не приема кандидатурата на шпиценкандидата на ЕНП Манфред Вебер. Макрон пък разгласи, че ще се бори постовете да бъдат разграничени поравно сред мъже и дами.

Туск ще бъде медиатор в договарянията сред европейските водачи за избора на бъдещия ръководител на Европейска комисия. Обсъждането на съответни кандидатури се чака на идната среща на върха на Европейски Съюз на 20 и 21 юни. 

Ние като позиция на ЕНП сме твърдо зад Вебер. Това е нашият шпиценкандидат, за него работихме както и за нашите български евродепутати. Това е решение на партията, ние сме дисциплинирани членове на ЕНП, тъй че нямаме съмнения или други позиции. Ясно и тъкмо,заяви премиерът ни Бойко Борисов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР