Без да има необходимата икономическа и демографска тежест, Русия се

...
Без да има необходимата икономическа и демографска тежест, Русия се
Коментари Харесай

Арбитърът на Новия свят е назначен: Индия и Китай си говорят чрез Путин

Без да има нужната икономическа и демографска тежест, Русия се оказа в неповторима позиция на съдия на новия международен ред, както и на поръчител за демонтирането на западната надмощие. И всичко това с помощта на другарството с Китай и Индия, които не се схващат между тях. " Цариград " разбра какъв брой действителна е появяването на триполюсен свят в лицето на Изтока, Запада и световния Юг и кой ще играе основна роля в това.

В интернационалните връзки сме очевидци на трагично разграничение на, жестоко казано, американски и неамерикански лагер.

В това отношение изключително внимание притегля позицията на Индия, най-многолюдната страна и една от най-големите стопански системи в света.

След като скоро няма да има единна световна система, с кого ще се окаже в този случай Ню Делхи - със Съединени американски щати, Англия и техните васали или с Русия, Китай и техните съдружници? Или Индия ще избере трети път, повеждайки група страни, които не желаят да скъсат нито с Изтока, нито със Запада?

И, несъмнено, интересуваме се от един доста значим въпрос: до каква степен позицията на Индия ще дава отговор на ползите на Русия, превърната от Запада във зложелател и в това време тясно обвързвана с най-сериозния съперник на Ню Делхи, Пекин?

Ще съумеят ли на тази основа Вашингтон и Лондон да настроят Индия против руснаците, които направиха толкоз доста за нея? И има ли проблем за нас с кой от нашите другари да свържем ориста си и кого да предпочетем - Китай или Индия?

Няма да са в една бутилка.

Декларираната тематика не е елементарна и многостранна, само че е допустимо да се разбере. В света има две същински незападни страни в " тежка категория " - Китай и Индия.

И макар че са част от БРИКС, в бъдещия свят, основан на личната си софтуерна база от макрорегиони в една обща зона, Индия няма да съществува дружно с Китай. На първо място, заради много острия граничен проблем сред тях, дългогодишните тесни връзки на Пекин (врагът на моя зложелател е мой приятел) с основния зложелател на Индия - Пакистан.

И, несъмнено, поради икономическото, капиталовото, комерсиалното и тук-там политическо съревнование с китайците в други райони на света - в Африка, Азия, Латинска Америка. А също и в Океания, където груповият Запад, Китай и Индия се състезават за въздействие. Оперативната причина за появяването на тази публикация е обвързвана точно с това.

Моди разгласи желанията си

Този мотив беше основан от индийския министър председател Нарендра Моди. Той приказва на 22 май при откриването на срещата на върха на Форума за съдействие сред Индия и тихоокеанските острови (FIPIC) в Папуа Нова Гвинея.

FIPIC е организация на приятелите на Индия в Океания, основана през 2014 година за развиване на съдействието сред нея и 14 страни от района. Нейни членове са островите Кук, Фиджи, Кирибати, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Ниуе, Самоа, Соломоновите острови, Палау, Папуа Нова Гвинея, Тонга, Тувалу и Вануату. Някои от тях, като Соломоновите острови, са още по-близки другари с Китай, а други със Съединените щати.

" Ние сме подготвени да споделим нашите качества и опит с вас без съмнение. Независимо дали става въпрос за цифрови технологии или галактически технологии, опазване на здравето или продоволствена сигурност, изменение на климата или запазване на околната среда ", това сподели Моди в Порт Морсби, съгласно индийското външно министерство.

Намеквайки за егоизма, алчността и безразличието на Запада, които се демонстрираха блестящо в пандемията от COVID-19, Моди уточни, че страните от световния Юг би трябвало да се поддържат взаимно. Защото не всички бяха подготвени да поддържат разрастващите се страни по време на рецесии.

Той сподели, че има и „ доста провокации, свързани с изменението на климата, естествени бедствия, апетит, беднотия, здравословни проблеми, а в този момент има нови проблеми – във веригата за доставки на храни, горива, торове и медикаменти “.

Моди акцентира, че Индия " стои един до друг със своите тихоокеански другари в този сложен миг " и е помогнала по всевъзможен вероятен метод.

Моди не инцидентно стартира да приказва за това, свързвайки проблемите на Океания с нуждата от промяна на Организация на обединените нации. Индия от дълго време претендира за непрекъснато участие в Съвета за сигурност, където Ню Делхи дава обещание да работи в полза на световния Юг.

" Подобно на вас, ние имаме вяра в многостранността, безкористната, открита и приобщаваща поддръжка за Индо-Тихия океан, зачитането на суверенитета и целостта на всички народи ", съобщи той.

" Гласът на световния Юг би трябвало да бъде чут на върха на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. За тази цел промяната на интернационалните институции би трябвало да стане наш общ приоритет ", сподели индийският министър председател.

Той също по този начин назова " собствен дълг " да пази ползите на световния Юг по време на председателството на Г-20 на Ню Делхи тази година.

Американците се готвят за война с Китай

Показателно е, че също на 22 май министър председателят на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен подписаха съглашение за съдействие в региона на сигурността против Китай, което проправя пътя за милитаризация на голям и стратегически значим район.

Наскоро Цариград проучва в детайли какво значи това, в това число и за американско-китайските връзки, които непрестанно се утежняват, макар смекчаването на антикитайската изразителност на Вашингтон, тъй като действителната политика на Съединени американски щати става все по-враждебна към Пекин.

Преден пост на китайското въздействие в района са Соломоновите острови, които към този момент имат рамково съглашение с Пекин за съдействие в региона на сигурността.

То даже беше употребявано един път за потушаване на опит за държавен прелом, инспириран от западните страни, с директното присъединяване на командировани „ китайски полицейски консултанти “.

От 2019 година тази страна интензивно си сътрудничи с КНР в други области, като получава обилно финансиране за потребностите на развиването. Пекин също отстрани доста търговски бариери.

Заплахата от китайски бази в района провокира истерична реакция от страна на Вашингтон и Канбера, които в това време са възмутени, че Пекин е неудовлетворен от военните мерки на Съединени американски щати в Тайван.

В същото време островът е обособен от крайбрежията на Китай на 130-180 километра, а от Сидни, най-големият град в Австралия, до Соломоновите острови са 2842 километра, а Съединените щати са разграничени от тях с съвсем половината земно кълбо.

Това е въпросът за западното двуличие. Но в този момент не става въпрос за това, а за Индия, която желае да се състезава с Китай в района въз основата на положителни каузи, а не на бойното поле.

Байдън заплаши Моди?

Проблемът за Ню Делхи и изключително за премиера Моди е, че Западът не може да търпи тези, които не са в крайник с него, даже и да не са директен зложелател, и постоянно е подготвен да ги замени за послушни политици, които му подхождат.

Затова " шегата " на американския президент Джо Байдън в Хирошима по време на срещата на водачите на Четиристранния разговор за сигурност (QUAD - Австралия, Индия, Япония, САЩ) прозвуча много двусмислено.

Във връзка с идното на 22 юни държавно посещаване на Моди в Съединени американски щати Байдън, съгласно индийския ефирен канал NDTV, сподели: „ Вие сте същински проблем за мен... Вие сте прекомерно известен “.

„ Трябва да взема подписа ти “, Байдън тролна Моди, отбелязвайки, че индийският министър председател има огромна тежест в Индо-Тихоокеанския район.

Английско възмездие

В същото време западните медии от ден на ден подлагат на критика Моди за прекомерно тесните връзки с Русия, за преследването на мюсюлманите в Индия (може да си помислите, че ги е грижа за това) и ограничението на „ свободата на медиите “.

Последното нормално се отнася до спора на Ню Делхи с BBC, които направиха неизвестен филм за Моди, с цел да убият репутацията му. Осъзнавайки, че най-хубавата отбрана е офанзива, индийското държавно управление отговари, като приготвя акция за връщане от Запада на многото творби на изкуството, плячкосани от британците в Индия през 200-годишния колониален интервал.

С невъоръжено око се вижда, че американците и британците, от време на време заплашващи Индия със наказания, желаят да сменят Моди с дисциплиниран политик, с цел да се опитат да пресечен околните връзки на Индия с Русия и да я употребяват като Украйна в бъдеща война с Китай, каквато Ню Делхи, с всичките си различия с Пекин, се стреми да избегне.

За да окаже напън върху Моди и да трансформира фигурата му в токсична фигура за индийския бизнес, Лондон и под управлението на индийския си по генезис министър председател Риши Сунак забавя сключването на съглашение за свободна търговия с Индия по всевъзможен вероятен метод.

Както Reuters доста добре заяви оня ден, страните не съумяват да реализират прогрес по комерсиалните цени и разпоредбите за отбрана на вложенията и вследствие на това договорка може да не бъде реализирана по време на втория мандат на Моди.

Той изтича в края на 2024 година и до тогава съглашението няма да бъде подписано. И апропо, тематиката за Украйна не беше обсъждана по време на срещата сред Моди и Сунак в Хирошима...

Здрав като канара: от изгода за всички

Преди два месеца Цариград писа в детайли за какво Индия, изключително при Моди, няма да скъса с Русия, като посочи осем съществени аргументи за това. Нищо не се промени.

Отношенията ни, както постоянно, са другарски, търговията се развива бързо, нито един от представителите на индийския бизнес в Русия не е напуснал страната след началото на СВО. Това съобщи непосредствено, съгласно ТАСС, президентът на Индийския бизнес алианс Сами Котуани на кръгла маса в дискусионния клуб Ecumene, отдадена на развиването на връзките сред двете страни.

Бизнесменът увери: „ Изграждаме бизнес и вървим към нови висоти, ще ги завладеем, не можем да бъдем спрени и няма да се върнем обратно “.

Да, от време на време пораждат проблеми, породени от западните наказания, само че „ някои незначителни компликации не би трябвало да се възприемат като спънка или неспособност за правене на бизнес “, добави той.

В индийските политически кръгове е ясно, че околните връзки сред Москва и Пекин са подбудени от нуждата да има благонадежден гръб в борбата сред Русия и Запада, че Индия не може да размени Китай в това отношение както по стопански аргументи, по този начин и заради неналичието на обща граница. Нещо повече, Индия даже в някои връзки е " потребна повече от съюза " на Русия с Китай.

Докато Ню Делхи не се съмнява в другарските усеща на Русия и заинтересоваността на страната ни от по-нататъшното развиване на връзките, те могат да бъдат сигурни, че Москва ще повлияе позитивно на своя китайски съдружник във връзка с връзките му с Индия.

Затова никой няма да разпръсне корените, които отиват надълбоко в историята, както обичат да повтарят президентите на двете страни, „ изключително привилегировани руско-индийски връзки, руско-индийското стратегическо партньорство “.

Следователно Ню Делхи няма да се подчини на Вашингтон и Лондон и не признава неоколониализма с неговите учения и диктат - това е отхвърлено от индийците на генетично равнище, старите рани са още прекомерно свежи. Западняците наподобява не схващат изцяло това.

Русия също няма избор - да бъде с Индия или с Китай. И с двете! Москва няма формален съюз с Пекин, който да задължи двете страни да се борят против общите врагове или да накърняват външнополитическите и външноикономическите си ползи.

Наличието на мощен съдружник в лицето на Индия единствено укрепва позициите на Русия в връзките с Китай, който ни превъзхожда 10 пъти по население и съвсем толкоз по икономическа тежест.

Какво от това?

Така се върнахме към въпросите, които бяха заложени при започване на публикацията. В света на близкото бъдеще евентуално ще има трети полюс сред американския и антиамериканския лагер - страни, които са се скупчили дружно, с цел да затруднят западняците да извиват ръцете им, страни, които ще вдъхнат нов живот на Движението на необвързаните. Индия е естественият водач на тази асоциация, към която гравитират доста страни от световния Юг.

Много страни с непълен суверенитет, които са заинтригувани от съдействие и с двата лагера, няма да желаят да се асоциират недвусмислено с един от тях и ще се интересуват от водеща страна, която ще им разреши да запазят свободата на деяние. Защото един по един Западът ще ги сложи на колене.

По този метод Индия - с помощта на другар в лицето на Русия и зложелател в това на Китай - има опцията да упражнява повече въздействие върху хода на международните каузи, в сравнение с може да разчита въз основа на личната си икономическа и политическа тежест.

Това е доста по-завидна роля от това да се превърнеш в неоколониален спътник на един декадентен и разпадащ се Запад. И въпреки всичко доста ще зависи от водачите. Следователно Моди би трябвало да бъде предпазен не по-малко от Путин и Си Дзинпин.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР