Без аварии по електропреносната мрежа сме посрещнали Новата година, съобщиха

...
Без аварии по електропреносната мрежа сме посрещнали Новата година, съобщиха
Коментари Харесай

Без аварии и свръхпотребление на ток сме посрещнали 2019-та

Без повреди по електропреносната мрежа сме посрещнали Новата година, оповестиха от Електроенергийния систематичен оператор. Поради относително високите среднодневни температури няма записано рекордно ползване.

Още детайлности от Николай Минков, който е в централната оперативна зала на ЕСО.

Над 15 000 км. са далекопроводите високо напрежение в България - 400, 220 и 110 киловолта.

Дали електроенергийната система устоя на пиковото ползване по време на новогодишните празници?
Ангелин Цечев: Товарът на електроенергийната система в новогодишната нощ доближи до 6 400 мегават в 18.00 ч на 31 декември, което е един относително дребен товар за опциите на електропреносната мрежа на България. Най-ниското е регистрирано в 7.00 ч. на 1 януари, към този момент 2019 година - 3 800 мегавата. Най-високото ползване за първи януари 2019 година е 5 500 мегавата в 19.00 часа регистрирано. Нямаме установени повреди, няма лишени потребители и консуматори по виновност на ЕСО. Във връзка с положителните метеорологични условия, които имахме през тези празнични дни, не се наложи да бъдат включвани в допълнение мощности, да бъде задействан студеният запас. Напротив, дори системата беше в дребен остатък, защото очевидно и самите консуматори по отношение на хубавото време използваха и консумираха по-малко електрическа енергия.
Какво възнамерява ЕСО като вложения през 2019-та?
Ангелин Цечев: ЕСО възнамерява да вложи в уголемение и рехабилитация на своята електропреносна мрежа над 130 млн. лева
И дано да приключим с това - какъв брой е междинното произвеждане на ел. сила в България.

То е някъде към 6 000 мегавата, като максимален % създадено електричество се падат на електроцентралите в Маришкия басейн - близо 49%, 33% от производството, на електрическа енергия образува АЕЦ- Козлодуй, 5 % и половина се падат на по този начин наречените фабричен ТЕЦ-ове и към 5% на фотоволтаичните централи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР