Беше обнадеждаващ януарски ден, когато нов президент на САЩ пое

...
Беше обнадеждаващ януарски ден, когато нов президент на САЩ пое
Коментари Харесай

TIME: Настоящи и бъдещи съюзници, още ли вярвате на САЩ?

Беше насърчителен януарски ден, когато нов президент на Съединени американски щати пое поста след 4-годишна злополука, наречена Доналд Тръмп, пишеTIME.

" Ще изправим нашите съюзи и ще се ангажираме още веднъж със света ", сподели Джо Байдън пред един угрижен свят в своя уводен адрес, обявявайки лидерските планове на Съединени американски щати да поведе още веднъж свободния свят. " Ние ще водим освен с образеца на нашата мощ, само че и със силата на нашия образец. Ще бъдем мощен и благонадежден сътрудник за мир, прогрес и сигурност. "

Дните на изолационизма на " Америка фърст " на Тръмп, с който Съединени американски щати отхвърлиха многостранния търговски блок, раздраха старите контракти и обиждаха съдружници, бяха отминали. Америка се завърна...

Никъде това не е по-очевидно, в сравнение с в Азия. Отношенията с Южна Корея и Япония и двете разтърсени от изнудванията на Тръмп за повече пари бързо се оправиха. Администрацията на Байдън удостовери уговорката си да употребява военна мощ за отбрана на ползите на съдружници като Япония и Тайван.

Десетилетие откакто Барак Обама за пръв път формулира политиката " Ориентиране към Азия " - измествайки историческия фокус на Съединени американски щати от Европа, Латинска Америка и Близкия изток към Индо-Тихоокеанския район, с цел да се опълчи на Китай - администрацията на Байдън изглеждаше подготвена да премине в атака.

Кърт Кембъл, считан за проектант на тактиката, е притеглен да управлява политиката в Азия с купата Индо-тихоокеански координатор в Съвета за национална сигурност. Неформален съюз от четири морски демокрации в Азиатско-тихоокеанския регион-състоящ се от Съединени американски щати, Австралия, Япония и Индия и наименуван Четиристранен разговор за сигурността, или Quad - бе циментиран след десетилетие забвение. В рамките на два месеца откакто Байдън пое Белия дом, той накара водачите на хипотетичното " азиатско НАТО ", цитадела против възхода и експанзията на Китай, да се срещнат на процедура за първи път.

Не всички в Азия обаче са равни, подредени по този начин, както в този момент, съгласно тяхното значение за плана за ограничение на Китай. Афганистан и животът на афганистанците не стоят изключително високо в този нов ред.
 Сайгон е покруса, Кабул е фарс
Сайгон е покруса, Кабул е фарс

Критиката към Съединени американски щати се ускорява, има паралели с Виетнам и предизвестия за невиждани потоци от бежанци към Европа

Докато Байдън възобновяваше Quad, той по едно и също време работеше и за цялостно евакуиране на войските от Афганистан, продължавайки с политиката на Тръмп да излезе от това, което американците назовават ​​ " безкрайна война ". Миналата година Тръмп подписа спокойно съглашение с талибаните.

Не единствено, че афганистанското държавно управление не беше в тази договорка, Съединени американски щати даже помолиха Кабул да освободи 5000 пандизчии талибани, с цел да изпълнят изискванията на талибаните. На стената бе ясно написано: Америка на Тръмп е решила да хвърли афганистанското държавно управление под рейса и да подписа мир със същите хора, с които стартира да води война преди 20 години.

Ако политическият хайлайф на Афганистан видя някакви очаквания за смяна в мисленето с идването на Байдън на власт, те бързо бяха унищожени.

По времето, когато Байдън се срещна с афганистанския президент Ашраф Гани, 6 месеца след обещанието " да се ангажира още веднъж със света ", проектите на Съединени американски щати да се изтегли от Афганистан бяха мълниеносно задвижени - без значение какви са следствията. Но Съединени американски щати не изоставяли Афганистан, повтаряше той и даде да се разбере, че изпраща 3 милиона дози ваксини в страната, с цел да помогне на хората да се борят с COVID-19. Така да се каже, да останат живи до идването на талибаните.

И талибаните го направиха. След спиращия дъха бърз прогрес, в който падаше провинция след провинция, талибаните превзеха Кабул., а Съединени американски щати напуснаха посолството си.

Както стана явно, до последния час Съединени американски щати изцяло неправилно си обясняваха и обясняваха на другите скоростта и решителността на настъплението на талибаните. Хаосът за бягство от Афганистан на Съединени американски щати - " довереният сътрудник за мир, прогрес и сигурност ", унищожи всичко извоювано, което реализира с наличието си за две десетилетия в страната.

Завръщането на талибаните значи възобновление на примитивното им пояснение на религиозните закони и племенната просвета, като прекатурва годините на прогрес в свободата на изложение и правата на индивида. В регионите, които са завладяни, талибаните към този момент затвориха медиите, издадоха заповеди, забраняващи на мъжете да си бръснат брадата, а на дамите да излизат без компаньон.

Бойци на талибаните отиват от врата до врата, наложително се женят за девойки на 12 години и принуждават дамите да напущат работните си места. 80% от четвърт милион афганистанци, които са избягали от края на май с напредването на талибаните, са дами и деца. Сега, откакто талибаните публично поеха контрола над страната, към този момент няма къде да бягат.

Освен за самия Афганистан, завръщането на талибаните съставлява нови опасности за сигурността в целия район.

Отбелязва се основаването на ново огнище на джихадистки гнет в сърцето на Азия, привличайки ислямистки бойци от цяла Южна и Югоизточна Азия, даже издигайки призрака за прегрупиране на ДАЕШ. Блицкригът на ДАЕШ също инцидентно бе след друго пагубно евакуиране на Съединени американски щати, от Ирак през 2011 година
 Талибаните са в Кабул, до момента в който дипломати на Съединени американски щати се изтеглят с хеликоптер
Талибаните са в Кабул, до момента в който дипломати на Съединени американски щати се изтеглят с хеликоптер

Талибаните чакат спокойно прекачване на Кабул, дават обещание да не го завладяват със мощ

Опасността от засилена джихадистка активност в Афганистан е изключително сериозна за шестте страни, граничещи с Афганистан, както и за близкия район, в това число Индия и Югоизточна Азия, които са дом на голям брой мюсюлманско население, недоволни мюсюлмански младежи и продължаващи ислямски протести, като да вземем за пример в Минданао и Кашмир.

Правителствата на Малайзия, Индонезия и Филипините - откъдето хиляди млади мъже се причислиха към ДАЕШ - към този момент бяха на ръба, в очакване на завръщането им от Сирия. Никой не знае по какъв начин политиците на Съединени американски щати гледат върху международната карта, само че това са азиатските страни и доста от тях са съдружници на Съединени американски щати, а в този момент се оказват изложени на доста по-голям риск от радикализация на джихадистите. Всичко това се случва, тъй като единствената суперсила в света нямаше куража да приключи започнатото.

Индия, чийто морски потенциал, историческа неприязън с Китай и великански пазар, я вършат изключително значим американски съдружник в района, е ослепителен образец за рисковете от капризите на политиката на Съединени американски щати. Без прочут директен достъп до талибаните, Индия е измежду многото страни в района, най-слабо готови за промяната на караула в Кабул.

Положението се утежнява безпределно от спора с най-големия й зложелател Пакистан, който управлява талибаните. Да не приказваме за сериозните опасности за сигурността, възходът на войнстваща теократична мюсюлманска страна в района в този момент заплашва индийското индуистко държавно управление, което упреква за дискриминация по отношение на мюсюлманско население на страната.

Пълната загуба на тези страни при бързия поврат в геополитиката на района акцентира заплахите, които американската волност основава за съдружниците. Както Виетнам и Ирак, и Афганистан още веднъж служи като увещание за способността на Съединени американски щати да основава безпорядък със своите недомислени намеси и безразсъдни отстъпления.

Любопитното е, че безотговорната абдикация на Съединени американски щати от Афганистан идва в миг, когато се пробва да възвърне водачеството си в Азия и да убеди страните в района да изберат амерканската страна в конкуренцията на великите сили с Китай.

Китайците бързо се възползваха от неуспеха, с цел да подчертаят ненадеждността на Съединени американски щати като сътрудник. " Г-н Блинкън, къде е клишираната ви фразата? Не планирате ли да обявите, че стоите дружно с афганистанския народ? ", написа Ху Сиджин, основен редактор на следения от китайската комунистическа партия Global Times.

Пекин даже не би трябвало да поставя старания, изусктвото на Байдън в Афганистан не е " Изкуството на войната " на Сун Дзъ.
 Посланикът на Съединени американски щати е на летището в Кабул, летището е под обстрел
Посланикът на Съединени американски щати е на летището в Кабул, летището е под обстрел

Съединени американски щати предизвести американските жители да се подслонят на несъмнено място
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР