Кафене в центъра на словенския град Марибор се присъедини към

...
Кафене в центъра на словенския град Марибор се присъедини към
Коментари Харесай

Словения вече има първото си кафене с нулеви отпадъци

Кафене в центъра на словенския град Марибор се причисли към мрежата за нулеви боклуци " Zero Waste Slovenija " и стана първото заведение, при чиято активност отпадъците са сведени до най-малко, оповестява.

Кафенето генерира единствено 60 грама боклуци на клиент, а цялото заведение създава по-малко боклуци от едно приблизително словенско домакинство от трима души. То се ръководи от музикалната организация KUD Coda, която е ангажирана с понижаване на отпадъците в бранша на ресторантьорството и организирането на събития, откогато пое кафенето преди година.

Вместо бутилирана вода в заведението има единствено чешмяна вода и не се продават питиета в пластмасови бутилки. За чайовете се употребяват чаени листа, а кафето за у дома се предлага единствено, в случай че клиентите носят лична чаша. Кафенето проучва и мери отпадъците си в продължение на 19 дни. За това време са произвели 65,9 кг боклуци.

Стъклото съставлява по-голямата част от отпадъците – 40 %, следвано от биологични боклуци (19 процента), хартия и опаковки (по 15 процента) и смесени боклуци (11 процента).

Освен бутилките за еднократна приложимост, едно от най-големите провокации в бранша на ресторантьорството са фасовете, които в тази ситуация на кафенето в Марибор съставляват по-голямата част от смесените боклуци.

Заведението е подписало съглашение с доставчиците си за наново потребление на бутилки, оповестиха от организацията " Еколози без граници ", която ръководи националната мрежа за нулеви боклуци от десетилетие. Кафето е обзаведено с мебели и техника втора ръка.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР