Бернхард Милес е германец. От няколко седмици живее в София,

...
Бернхард Милес е германец. От няколко седмици живее в София,
Коментари Харесай

Германец в София: Тук отношението към коронавируса е различно

Бернхард Милес е немец. От няколко седмици живее в София, където работи като шеф на Немското учебно заведение. Какви са първите му усещания от България? " Тук отношението към ковид е друго ", споделя той пред ФАЦ.

“Като цяло се усещам доста добре в учебното заведение, в града, в държавата”, споделя Бернхард Милес в изявление за “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ). Но признава: “Тук отношението към ковид е различно”. Милес, който до неотдавна е управлявал гимназия във Франкфурт, споделя пред ФАЦ, че към момента не е доста ясно какви правила би трябвало да се съблюдават. Освен това всеобщо тестване на учениците, каквото е имало в ръководената от него гимназия във Франкфурт, е тук немислимо, тъй като, както изяснява Милес, “съществува избрана песимистичност по отношение на тестванията. Ако 90 % от родителите в един клас се съгласят, може да се тества. Но както моите добре осведомени сътрудници ме увериха, подобен дял е илюзорен”.

" Много българи имат извънредно положително отношение към Германия "

Пред ФАЦ Милес споделя, че Немското учебно заведение в София е “съвсем друг свят” спрямо франкфуртската гимназия - най-малкото тъй като става дума за образователно заведение, което включва всички етапи на междинното обучение: от предучилищна до 12 клас. “Когато в някое от междучастията”, споделя Милес, “се разходя из двора, ще срещна 5-годишни, 10-годишни и 19-годишни”. Освен това учебното заведение е смесено: 85 % от децата идват от български фамилии, останалите - от немски. В Немското учебно заведение в София работят 51 учители, а учениците са 380.

На въпроса за какво толкоз доста българи вземат решение да запишат децата си в Немското учебно заведение, Милес дава отговор по този начин: “Първите ми усещания са, че доста българи имат извънредно положително отношение към Германия. Те желаят да дават на децата си опция да се допрян до немската просвета. А и положителните знания по немски език, които получават тук, им отварят вратите към немскоезичните университети”, споделя Милес и дава съответен образец: “Тези дни имахме среща със приключили ученици на Немското учебно заведение. То съществува едвам от 2008 година и по тази причина към момента няма толкоз доста приключили. Но всички младежи, с които разговарях на тази среща, учат през днешния ден в Берлин, Мюнхен или Франкфурт и се усещат доста добре подготвени”.

Какво разбуди любознанието ми

Що се отнася до тези 15 % от учениците, които идват от немски фамилии, шефът изяснява, че множеството от тях са деца на дипломати или на чиновници на немски компании в България. “От няколко години се завръщат и значително българи, които дълго време са живели в Германия, само че желаят да продължат професионалния си път тук. Те изпращат при нас децата си, които са родени в Германия и са посещавали там детска градина. В множеството случаи тези деца приказват добре български, само че не могат да пишат на кирилица”, изяснява шефът.

На въпроса за какво е избрал да кандидатства за позиция тъкмо в София, Милес дава отговор, че той и брачната половинка му през последните години мощно се интересуват от Източна Европа. “Любопитството ми разбуди и един прочут от Франкфурт, който беше преподавател тук шест години. Разказа ми какъв брой доста харесва града и какъв брой добре се е чувствал. Това дефинитивно ме подтикна да аплайвам за позицията.”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР