Бернар Арно, собственикът на най-голямата компания в луксозната индустрия –

...
Бернар Арно, собственикът на най-голямата компания в луксозната индустрия –
Коментари Харесай

Мъск плати лично спада на Tesla. От какво зависи да изпревари пак Арно?

Бернар Арно, притежателят на най-голямата компания в първокласната промишленост – LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), стана най-богатият човек в света и детронира от първото място софтуерния бизнесмен Илон Мъск.

Нетното положение на Арно към този момент възлиза на зашеметяващите 207,6 милиарда $ (191,5 милиарда евро), изпреварвайки Мъск с 204,7 милиарда $ (188,74 милиарда евро), сочи настоящия.

Миналата седмица французинът претърпя извънреден растеж на благосъстоянието си, като единствено за един ден в петък чистото му положение се усили с 22,7 милиарда $ (20,9 милиарда евро), което съставлява незабравим скок от 12,3%.

За разлика от него, положението на Илон Мъск понижа с 18 милиарда $ (16,6 милиарда евро) през предходния ден, което съставлява понижение на чистото му положение с 8,1%.

Производителят на първокласни артикули LVMH регистрира рекордна 2023 година

Резултатите на конгломерата в портфолиото му от влиятелни марки, което включва Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi и Tiffany & Co, означиха незабравим скок в приходите, достигайки впечатляващите 86,2 милиарда евро за цялата година.

Това съставлява доста нарастване от 13% по отношение на данните от 2022 година, като доста надвишава плануваните от анализаторите 85,74 милиарда евро.

Най-същественият растеж на приходите в границите на групата LVMH се следи в бранша за селективна търговия на дребно, който означи удивително нарастване от 25% по отношение на миналата година.

Този скок се дължи на отличните резултати на Sephora и на растежа на DFS, подсилен от възобновяване на интернационалните пътувания.

Брутната облага на LVMH доближи 59,28 милиарда евро, отбелязвайки 9,4% нарастване, а чистата се повиши до 15,2 милиарда евро, отбелязвайки 8% растеж спрямо 2022 година

Собственикът Бернар Арно резервира внимателната си, само че оптимистична вероятност: " Макар да оставаме бдителни в сегашния подтекст, навлизаме в 2024 година с убеденост, подкрепени от нашите извънредно мечтани марки. ", съобщи той.

Френският милиардер също по този начин изрази упования 2024 година да бъде вдъхновяваща и изключителна година, като акцентира присъединяване на LVMH в Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през 2024 година

Положителните настроения към LVMH се отразиха на представянето ѝ на борсата, като акциите ѝ нарастнаха с 12,81% до 773,10 евро. Това доста нарастване е най-големият еднодневен скок от октомври 2008 година насам, което изстреля Арно на върха на международната ранглиста за благосъстояние.

Междувременно Tesla претърпя пагубен януари, през който загуби зашеметяващите 200 милиарда $ от пазарна стойност, а акциите ѝ паднаха с 26%.

Най-напред Tesla съобщи короната като водещ производител на електрически автомобили на китайската BYD за четвъртото тримесечие на 2023 година Междувременно компанията на Мъск се бори с проблеми на автомобилния пазар в Европа, до момента в който ниските температури в Съединени американски щати провокираха вълна от боязън по отношение на общата надеждност на електрическите автомобили отвън топлия климат в Калифорния.

След изказванията на The Wall Street Journal, че бордът на Tesla се тормози, че Илон Мъск злоупотребява с опиати, той усложни проблемите си, искайки по-голяма власт в компанията. В противоположен случай ще развива проектите си за изкуствен интелект и роботика другаде, предизвести милиардерът.

Последните неприятни вести за персоналното благосъстоянието на Мъск пристигнаха с доклада на приходите и облагите за четвъртото тримесечие на Tesla, по време на който компанията предизвести, че продажбите на коли ще порастват със „ видимо по-ниски “ темпове, в сравнение с през 2023 година, когато понижи цените, с цел да насърчи търсенето на своите EV, само че пожертва маржовете.

Tesla регистрира непретенциозно нарастване на приходите с 3,5% през четвъртото тримесечие на 2023 година, достигайки 25,2 милиарда $ (23,2 милиарда евро) и годишни доходи от 96,8 милиарда $ (89,3 милиарда евро), което е с 15% повече от 2022 година

Брутната облага на Tesla обаче означи забележителен спад от 15,3% до 17,66 милиарда $. Въпреки че чистата внезапно набъбна до 7,93 милиарда $ (7,3 милиарда евро) със забележителен растеж от 115%, този извънреден резултат се дължи значително на еднократна данъчна отстъпка от 5,75 милиарда $.

След оповестяването на резултатите акциите на Tesla поевтиняха с 12%, което способства за слизането на Мъск на второ място измежду най-богатите хора в света.

Сред дребното положителни вести към Tesla беше изказванието на Мъск, че през втората половина на идната година ще се появи на ниска цена базов модел на стойност $25 000. Инвеститорите към момента не са видели по-мащабно публично показване на дизайна, показва Fortune.

Личното благосъстояние на Мъск в този момент зависи значително от един въпрос: Дали би трябвало (и може ли) Tesla да бъде оценена като компания в региона на изкуствения разсъдък - каквато основният изпълнителен шеф упорства, че е - или дали е по-близо до повтаряем производител на артикули, които заслужават доста по-ниски коефициенти.

Мъск към момента е напълно покрай Арно, само че в случай че вложителите решат, че Tesla въпреки всичко не е софтуерна акция - а всъщност е просто производител на електрически автомобили, който за известно време се е радвал на преимуществото да бъде пръв - неговото благосъстояние може да падне доста повече, разяснява още Fortune.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР