Беларуският президент Александър Лукашенко пропусна второ важно официално събитие с

...
Беларуският президент Александър Лукашенко пропусна второ важно официално събитие с
Коментари Харесай

Къде е Лукашенко: мълчанието на Беларус подхранва слухове

Беларуският президент Александър Лукашенко пропусна второ значимо публично събитие с негово присъединяване за по-малко от седмица, а обществено не се е появявал от 9 май - по-скоро извънредно за него, в миг, когато Русия медиите да се придържат към " формалните известия за него ".

Такива няма, както означи и прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Лукашенко честване на Деня на знамето, герба и химна на Беларус на 14 май, неделя. Вместо него там се появи министър председателят Роман Головченко, а съгласно държавната организация БелТА последният е прочел единствено обръщение от президента, който заема поста от 1994 година

Причина за отсъствието на Лукашенко не се показва, а това единствено подхранва спекулации за здравословното му положение от няколко дни, отбелязвани и от медии в района, и от интернационалните издания и организации.

Откаран с електрически автомобил

Само преди няколко дни беларуският водач пропусна обяд с съветския сътрудник Владимир Путин в Москва и други водачи, както и друга част от възпоменателните събития на 9 май.

Единствен не измина дружно с другите водачи дребното разстояние от Кремъл през Александровската градина до Гроба на незнайния боец, а (както написа " Наша равнища " ) бе откаран с електрически автомобил. Разпространени от визитата му фрагменти бяха разтълкувани като проблем в здравословното му положение. Някои беларуски медии приказват за превръзка на ръката му.

 Русия отговори на Лукашенко: Спиране на огъня в Украйна в този момент няма да реализира задачите ѝ Русия отговори на Лукашенко: Спиране на огъня в Украйна в този момент няма да реализира задачите ѝ

Часове по-късно в Минск бе забелязан на гала по същия мотив, само че - нетипично за случая - в цивилни облекла. Дори не произнесе тирада по случая, каквато още веднъж имаше през 2021 и 2022 година: вместо него думата взе мивнистърът на защитата Виктор Хренин.

Опозиционната медия " Еврорадио ", че в събота (няколко дни след Деня на победата) Лукашенко бил откаран в болница, а кортежът му останал в болничното заведение два часа. В канали в " Телеграм " се популяризират разнообразни изказвания: да вземем за пример, че е тежко болен или даже умрял.

" Може просто да има потребност от отмора "

Подобни клюки са се разпространявали нееднократно в постсъветското пространство за разнообразни водачи, в това число и за Путин, при едно от траялите му с дни отсъствия..

Руски народен представител твърди, че Лукашенко може просто да се е разболял и да има потребност от отмора. " Ройтерс " дефинира като извънредно решението на " Комерсант " да разгласява текст за здравето на Лукашенко, в който (подобно на една от беларуските опозиционни медии) също депутата от Думата Константин Затулин. Големите съветски издания постоянно се въздържат да разгласяват сходни истории за водачите на съдружниците на Русия от някогашния руски блок.

Същевременно все още на издание на тази публикация няма данни, които да поддържат появилите се спекулации.

 " Тракторът лекува всички " - препоръките на Лукашенко за коронавируса
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР